Duńczyk, Niels Aage Arve zajmuje się produkcją świń. Tuczniki, które sprzedaje oznakowane są logo „Świnie hodowane z sercem”. Jest to logo przeznaczone dla duńskiej wieprzowiny uzyskanej od zwierząt utrzymywanych w podwyższonych standardach dobrostanu. Koszty podwyższonych standardów rolnik pokrywa wyższą ceną uzyskiwaną za świnie. Duńska wieprzowina, która otrzymuje składające się z 3 serduszek wskazujących standardy dobrostanu logo jest poszukiwana przez wymagających, tamtejszych konsumentów.
System wymaga od rolnika, żeby nie przycinał ogonków, a zwierzęta muszą mieć stały dostęp do słomy. Powierzchnia w odchowalni i tuczarni świń musi być o 10% większa na zwierzę niż jest to wymagane przepisami. Gospodarstwo Aage Arve bierze udział w międzynarodowym projekcie EU PiG, w którym bierze również udział PZHiPTCh POLSUS.
System wymaga od rolnika, żeby nie przycinał ogonków, a zwierzęta muszą mieć stały dostęp do słomy. Powierzchnia w odchowalni i tuczarni świń musi być o 10% większa na zwierzę niż jest to wymagane przepisami. Gospodarstwo Aage Arve bierze udział w międzynarodowym projekcie EU PiG, w którym bierze również udział PZHiPTCh POLSUS.
Niels Aage Arve twierdzi, że dodatkowa powierzchnia na jedno zwierzę zwiększa koszty stałe, a lochy pobierają więcej paszy. Koszty produkcji świń w podwyższonym dobrostanie wzrastają o 7,9% z 1,41 euro/kg do 1,52 euro/kg tucznika.
Więcej informacji o projekcie EU PiG oraz o kosztach i zyskach wynikających z wyższego dobrostanu przeczytacie w majowym wydaniu top agrar Polska – w programie specjalnym „top świnie”.