Przez cały 2014 r. rok sprzedała 170,2 tys. ton wagi żywej wieprzowiny (jest to o 8% więcej niż w 2013 r.), natomiast przetworów wieprzowych sprzedano o 7% więcej (144,2 tys. ton).
Nie zmienia to jednak faktu, że ceny mięsa wieprzowego w Rosji wzrosły niemal o połowę – do 96,25 rubli/kg (w dolarach o 22% - do 2,51 dol/kg). Stawki te spadły jedynie w okresie od października do grudnia 2014 r. o 13% (96,9 rubli/kg) wobec tego samego okresu w 2013 roku. Spadek ten był bardziej widoczny w dolarach – tutaj ceny obniżyły się aż o 34% (do 2,04 dol/kg).
Bardziej niż sprzedaż wieprzowiny wzrosła sprzedaż mięsa drobiowego, bo aż o 22% wobec 2013 r. (do 416,6 tys. ton). Natomiast przetworów drobiowych grupa sprzedała w ilości 144 tys. ton, co oznacza wzrost o 7% wobec 2013 r. Podobnie jak w przypadku wieprzowiny, na tamtejszym rynku ceny drobiu także wzrosły, o 18% (do 90,7 rubli/kg), natomiast w dolarach spadły o 2% (do 2,36 dol/kg). W ostatnich trzech miesiącach 2014 r. trend ten dalej był widoczny. Ceny w rublach wzrosły do 100,86 rubli/kg, a w dolarach obniżyły się do 2,13 dol/kg. Jak tłumaczą eksperci, taki spadek cen w dolarach był wynikiem dewaluacji rubla w IV kwartale 2014 r. e-abi
StoryEditor
Zwiększyli produkcję, ale stracili na cenach
Rosyjski gigant w produkcji mięsa i pasz – grupa Cherkizowo w ubiegłym roku odnotowała wzrost sprzedaży wieprzowiny oraz drobiu.