Bilansując mieszanki z użyciem przemysłowych aminokwasów (tzw. czystych) pochodzących z procesów biosyntezy i/lub syntetycznych można obniżyć zawartość białka w mieszankach dla świń w okresie wzrostu:
- do 20 kg masy ciała do 18%,
- od 20 do 45 kg masy ciała do 17%,
- od 45 do 65 kg masy ciała do 15%,
- od 65 do końca tuczu do 13%.
Zawartość aminokwasów w takich mieszankach powinna być optymalizowana z uwzględnieniem strawności jelitowej, procesów technologicznych obróbki surowców paszowych, dopasowana do wartości energetycznej mieszanek, potencjału genetycznego i statusu zdrowotnego zwierząt.
Jak uzupełniać mieszanki dla świń czystymi aminokwasami, by zwierzęta odznaczały się jak najlepszymi przyrostami i wykorzystaniem paszy? Które izomery wybrać? Które aminokwasy są czynnikami limitującymi w żywieniu świń?
Na te pytania odpowiada prof. Daniel Korniewicz w marcowym numerze "top świnie". Jego artykuł "Czyste aminokwasy, czy śruta sojowa znajdziecie na stronie 30 naszego zeszytu specjalnego.
pj-t