StoryEditor

Żywienie świń – czyste aminokwasy czy śruta sojowa?

Wprowadzenie do mieszanek dla świń aminokwasów krystalicznych i obniżenie udziału śruty sojowej poprawia wynik ekonomiczny w żywieniu świń. Pasza jest tańsza, a  tuczniki osiągają lepsze wyniki.
03.03.2017., 10:03h

Bilansując mieszanki z użyciem przemysłowych aminokwasów (tzw. czystych) pochodzących z procesów biosyntezy i/lub syntetycznych można obniżyć zawartość białka w mieszankach dla świń w okresie wzrostu:

  • do 20 kg masy ciała do 18%,
  • od 20 do 45 kg masy ciała do 17%,
  • od 45 do 65 kg masy ciała do 15%,
  • od 65 do końca tuczu do 13%.

Zawartość aminokwasów w takich mieszankach powinna być optymalizowana z uwzględnieniem strawności jelitowej, procesów technologicznych obróbki surowców paszowych, dopasowana do wartości energetycznej mieszanek, potencjału genetycznego i statusu zdrowotnego zwierząt.

Jak uzupełniać mieszanki dla świń czystymi aminokwasami, by zwierzęta odznaczały się jak najlepszymi przyrostami i wykorzystaniem paszy? Które izomery wybrać? Które aminokwasy są czynnikami limitującymi w żywieniu świń?

Na te pytania odpowiada prof. Daniel Korniewicz w marcowym numerze "top świnie". Jego artykuł "Czyste aminokwasy, czy śruta sojowa znajdziecie na stronie 30 naszego zeszytu specjalnego.

pj-t

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 15:55