- nasiona zbóż: np. orkiszu, pszenicy, żyta, prosa, a także łuski orkiszu, prosa i gryki.
- pestki owoców: m.in. wiśni, drobne pestki winogron, czarnych porzeczek, bzu czarnego, truskawek i malin.
- nasiona roślin oleistych: lnu i rzepaku.
Samodzielnie szyjąc poduszkę należy pamiętać, by była ona dwuwarstwowa – wierzchnia powłoczka pełni funkcję ozdobną i można ją prać. Wewnętrzną należy podzielić na mniejsze komory, by ziarna nie uciekały do jednego boku. Poduszka umieszczona w piekarniku rozgrzanym do 150°C ogrzeje się już po 10–15 minutach. Należy ją wcześniej owinąć w folię aluminiową, aby zapobiec uszkodzeniu materiału. W czasie nagrzewania poduszkę można 1–2 razy wstrząsnąć i odwrócić na drugą stronę. Jeszcze szybciej przygotujemy naszą poduchę w mikrofalówce. Należy najpierw pogrzać ją przez 1 minutę na mocy 600 W, a następnie, jeśli nadal jest taka potrzeba, dalej dogrzewać w krótkich odstępach czasu.