StoryEditor

Kiełbasa w nowoczesnej kuchni

Czym jest nowoczesna kuchnia? Czy trendy kulinarne mogą wykorzystywać tradycyjne produkty? Oczywiście! Wyselekcjonowane produkty i zdrowe składniki to dwa nieodłączne elementy prawdziwie nowoczesnej kuchni.
20.04.2018., 13:04h
Zgłębiając wiedzę dotyczącą kulinariów, możemy śmiało stwierdzić, że gotowanie idzie z duchem czasu. Z każdym dniem pojawiają się na rynku nowe produkty i ciekawe sposoby na to, jak urozmaicić gotowanie i dodać mu nowoczesnego, unikalnego kunsztu. Mówiąc o nowoczesnej kuchni na myśl przychodzą produkty oryginalne, często rzadko spotykane w polskiej kulturze.
Nie trzeba jednak gotować na bazie trudnych do zdobycia składników. Warto pamiętać, że w gotowaniu, jak i w innych dziedzinach życia, nowoczesność miesza się z tradycją. Dotyczy to zarówno stosowanych metod przyrządzania potraw, jak i wykorzystywanych do nich produktów spożywczych. Nowoczesna kuchnia może bazować, więc na tradycyjnej kiełbasie, która jest świetnym dodatkiem do zdrowych, wykwintnych i jednocześnie szybkich dań.
Kiełbasa podwawelska ekstra, żywiecka i krakowska sucha to trzy produkty, które można wykorzystać w kuchni nowocześnie i bardzo oryginalnie. Wśród propozycji dań bazujących na kiełbasie znajdują się zarówno tarty, warzywne steki z dodatkiem kiełbas, a także wykwintne, oryginalne potrawy, takie jak na przykład kołacz z twarogu z mierzwioną kiełbasą żywiecką, salsą verde i pieczoną pietruszką. Grillowana kiełbasa także nie musi być nudna, ponieważ w połączeniu z oryginalną sałatką, na przykład na bazie karmelizowanych ziemniaków, może stworzyć niebanalne danie.

Wszystkie wspomniane kiełbasy są produktami promowanymi w ramach kampanii informacyjno-promocyjnej pt. „Linia produktów z Łukowa – Gwarancją Jakości QAFP”. Głównym celem programu jest rozpowszechnienie wiedzy o kiełbasach: podwawelskiej ekstra, żywieckiej i krakowskiej suchej, wytworzonych w systemie jakości QAFP, a także zwiększenie świadomości konsumentów na temat metod wytwarzania i wysokich standardów produkcji.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 12:55