Soda oczyszczona - papka do szorowania
Ten drobny proszek sprawdza się nawet w przypadku największych zabrudzeń. Można go używać zarówno w łazience, jak i w kuchni. Dodatkowo sposobów szorowania piekarnika sodą oczyszczoną jest sporo. Jeżeli nasz piekarnik jest tylko lekko przybrudzony i nie ma na nim dużych plam z tłuszczu, można po prostu zwilżyć ścianki piekarnika, a potem zasypać je sodą. Tak zaaplikowany proszek pozostawiamy na noc – soda się uaktywni i zacznie rozpuszczać zabrudzenia. Rano przecieramy piekarnik ściereczką.
A co w przypadku bardzo zabrudzonego piekarnika? W tym przypadku można z sody oczyszczonej przygotować specjalną papkę. To mieszanina wody i sody w proporcji 1:1. Powstała maź powinna być na tyle gęsta, aby nie spływała ze ścianek piekarnika. Jeżeli zabrudzenia są naprawdę spore, najefektywniejsze będzie szorowanie. Szorstką stroną gąbki do mycia naczyń rozprowadzamy papkę. Po zakończeniu szorowania wszystko dokładnie spłukujemy letnią wodą.
Są jeszcze dwie naturalne metody usuwania przypalonego tłuszczu z piekarnika.