StoryEditor

Natura na wielkanocnym stole

Kora brzozy, młode gałązki, kawałek sznurka i odrobina fantazji.  To przepis na naturalne ozdoby na wielkanocny stół.
23.03.2020., 17:03h
Podczas wielkanocnych posiłków to jajka grają pierwsze skrzypce na świątecznym stole. Nie tylko królują w roli potraw, ale również mogą stać się bardzo ciekawą ozdobą. W wersji naturalnej, czyli otoczone korą i brzozowymi witkami tworzą piękną, rustykalną dekorację.
Aby własnoręcznie stworzyć podstawkę na wielkanocne jajo potrzebna jest baza konstrukcji. Doskonale służą za nią rolki po papierze toaletowym, które tniemy na trzy równe części za pomocą nożyka do papieru.

Pisanki w sukience z kory
Jako elementy dekoracyjne wykorzystamy: korę (np. brzozy), drobne gałązki (powinny być wysuszone), sznurek z włókien naturalnych i pióra. Do połączenia poszczególnych elementów potrzebne będą: szczypce do zaciskania nitów, nity oraz drucik.
Kora brzozy daje się łatwo formować, dlatego bez trudu owiniemy ją wokół rolki papieru. Aby się nie rozwinęła, wystarczy przewiązać ją kawałkiem sznurka. Całości dopełnia dekoracyjne kurze pióro. Możemy też przymocować korę drucikiem lub nabić nitami za pomocą szczypiec. Przez powstałe otwory przeplatamy sznurek i zawiązujemy w prostą kokardkę.

Wielkanocne jajka otulone gałązkami
Aby przygotować podstawkę z gałązek, układamy jedną obok drugiej, a następnie każdą oplatamy drutem. Końce drutu skręcamy ze sobą. Gałązki można dodatkowo przykleić do rolki za pomocą kleju lub dwustronnej taśmy klejącej.
Możemy również uformować z gałązek mały wianek. Owijamy go wokół rolki papieru i obwiązujemy drucikiem.

oprac. na podstawie  materiałów P. Klassen
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 05:43