Spis treści:
Zioła mogą wpływać na obniżenie cukru. Nie są zaś środkiem zastępczym leczenia farmakologicznego. O tym należy pamiętać.
Rośliny wskazane dla cukrzyków
Jest kilka takich roślin, które wspomogą leczenie cukrzycy lub oddalą widmo zachorowania, pod warunkiem stosowania zbilansowanej diety i wprowadzenia aktywności fizycznej.
Morwa biała
Jedną z ważniejszych pozycji zajmuje morwa biała. Uprawa tej rośliny nie należy do najtrudniejszych. Jest ona odporna na suszę i niskie temperatury. Można ją posadzić w ogródku nawet na glebie piaszczystej, ale najlepiej na nasłonecznionym stanowisku lub w półcieniu. Morwa biała nie wymaga nawożenia. Kwitnie w maju, zobaczymy wtedy na drzewku jasne kwiaty o przyjemnym zapachu. Owoce pojawiają się w lipcu – są barwy białej, różowej lub fioletowoczarnej. W smaku są słodkie. Z powodzeniem można wykorzystać liście morwy wykazujące działanie przeciwcukrzycowe i obniżające poziom glukozy we krwi. Owoce można natomiast jeść na surowo, a także przygotować z nich zdrowe przetwory. Suszone owoce morwy są świetne do owsianek. Z liści tej rośliny, które zbieramy w połowie maja, można przygotować napar. Wystarczy zalać około 2 g liści morwy białej 200 ml gorącej wody (ok. 98°C) i zaparzać przez około 5 minut.
Przeczytaj również: Ślaz dobry na chrypkę.
Lucerna siewna
Lucerna siewna, inaczej alfalfa to roślina od dawien dawna używana w medycynie naturalnej. Podobna jest trochę do koniczyny. Rośnie od maja do września na żyznych glebach. Zawiera wiele związków mineralnych, witaminy (np. A,D, B,K), nienasycone kwasy tłuszczowe, fitoestrogeny i garbniki. To dlatego tak skutecznie wspiera zmniejszanie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. W domowej apteczce przyda się i korzeń, i kwiatostan lucerny. Jak je zastosować? Przygotowujemy napary i odwary z lucerny siewnej, ok. 7 gramów suszu zalewamy 250 ml wrzątku i parzymy pod przykryciem przez kwadrans. Napar pijemy maksymalnie 3 razy dziennie, nie dłużej niż 3 miesiące.
Cukrzyca to choroba przewlekła. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wyróżniamy:
- cukrzycę typu 1 (cukrzyca pierwotna),
- cukrzycę typu 2 (cukrzyca wieku dojrzałego, nabyta),
- cukrzycę ciążową.
Duża część polskiego społeczeństwa jest narażona na zachorowanie na cukrzycę typu 2. Zwłaszcza osoby z nadwagą lub otyłością, ze wskaźnikiem BMI równym lub powyżej 25, obwodem talii w przypadku kobiet równym lub powyżej 80 cm, a mężczyzn 94 cm. Zagrożenie zachorowanie jest wyższe w przypadku pacjentów, którzy nie uprawiają sportu i prowadzą siedzący tryb życia, a do tego odżywiają się niezdrowo.
Fot. envato elements, pixabay