- Nie jesteśmy w stanie konkurować produkcją surowców z Brazylią Argentyną, czy Ameryką Północną, a na naszym kontynencie np. z Ukrainą czy Rosją. Naszą szansą i specjalizacją, mocno podkreśloną w „Planie dla wsi”, który ogłosił premier Mateusz Morawiecki, może być żywność wysokiej jakości – mówił w gmachu SGGW minister Jan Krzysztof Ardanowski. Szef resortu rolnictwa dodał, że powinno rozwijać się także rolnictwo ekologiczne. Zwrócił uwagę na konieczność ścisłej współpracy rolników, przetwórców i naukowców.
- Wielką siłą polskiego rolnictwa, polskich produktów jest ich tradycyjny charakter, ale wiemy też, że w obszarze przemysłu rolnego trwa ogromny wyścig technologiczny – podkreślił wicepremier, minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin.
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW. To nowoczesny budynek dydaktyczno-laboratoryjny przeznaczony do prowadzenia działalności naukowej w zakresie nauk o żywieniu człowieka oraz powiązanych z nimi działaniami wdrożeniowymi i edukacyjnymi. W przyszłości wyposażony będzie w unikatową aparaturę laboratoryjną umożliwiającą prowadzenie badań na poziomie światowym.
- Centrum, które powstanie na pewno będzie centrum na miarę nie tylko Polski, ale i świata – podkreślił rektor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego profesor Wiesław Bielawski.
Wartość inwestycji to ponad 100 milionów złotych. Budynek Centrum będzie miał powierzchnię ok. 7,5 tys. m kw., w którym zlokalizowanych będzie między innymi 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem.
dkol/ www.gov.pl/rolnictwo
Zdjęcie www.gov.pl/rolnictwo
dkol/ www.gov.pl/rolnictwo
Zdjęcie www.gov.pl/rolnictwo