StoryEditor

Mąka ze świerszczy w żywności. Proszek z owadów zalegalizowany w UE

Mąka ze świerszczy została zarejestrowana jako żywność przez Unię Europejską. Proszek ze świerszcza domowego można teraz legalnie dodawać do produktów spożywczych. Czy jest bezpieczny? 
16.02.2023., 14:02h

Mąka ze świerszczy legalna w UE

Komisja Europejska wydała zgodę na legalne użycie mąki ze świerszcza domowego (Acheta domesticus) w produkcji żywności. Proszek może teraz trafić do wielu popularnych, podstawowych artykułów spożywczych, takich jak pieczywo, ciastka, krakersy, batoniki i napoje. 

Tylko jedna firma z zezwoleniem na produkcję

Jak do tej pory, rozporządzenie zezwalające na wprowadzenie do obrotu mąki ze świerszczy dotyczy tylko jednego producenta z Wietnamu, ale spodziewane jest rozszerzenie zezwoleń na inne firmy w Unii Europejskiej. 

W związku z powyższym, zwracam się z pytaniem, czy przygotowana jest nowelizacja stosownych przepisów, zobowiązująca producentów i dystrybutorów żywności do zamieszczania na opakowaniach artykułów spożywczych informacji, że mąka będąca składnikiem danego artykułu pochodzi z owadów, a nie roślin? – w interpelacji skierowanej do MRiRW poseł Artur Szałabawka z Prawa i Sprawiedliwości.

Zezwolenie zgodne z prawem UE

Nowa żywność w UE może trafić na rynek wyłącznie jeżeli wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu, jak odpowiedziało ministerstwo rolnictwa. W związku z tym, według rozporządzenia wykonawczego Komisji Europejskiej z 4 stycznia 2023 r. zezwala się na:

  • wprowadzanie na rynek unijny częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) od 24 stycznia 2023 r. jako nowej żywności,
  • dodatek proszku do określonych produktów spożywczych w maksymalnej dopuszczalnej ilości zgodnej ze wskazanymi w rozporządzeniu warunkami stosowania tej nowej żywności. 

To oznacza, że np. dla kategorii żywności „Chleb i bułki wieloziarniste; krakersy i paluszki” maksymalna ilość dodatku mąki ze świerszczy to 2 g/100 g produktu.

Znakowanie produktów z dodatkiem proszku ze świerszczy

Dodatek mąki ze świerszczy musi zostać odpowiednio oznakowany na etykietach artykułów spożywczych, dlatego produkty zawierające proszek muszą informować o tym oraz że składnik może powodować alergiczne reakcje u konsumentów, u których stwierdzono alergię na skorupiaki, mięczaki, produkty z nich uzyskane oraz na roztocza kurzu domowego. Ta informacja pojawi się w pobliżu wykazu składników produktu spożywczego.

Cricket One Co. Ltd pionierem w UE

Autoryzację dla wprowadzania do obrotu w Unii Europejskiej częściowo odtłuszczonego proszku ze świerszcza domowego Acheta domesticus otrzymała do tej pory tylko jedna firma – Cricket One Co. Ltd z Wietnamu. Firma może produkować mąkę do produkcji  żywności na rynku europejskim, zgodnie z zastrzeżoną specyfikacją, do 24 stycznia 2028 r. 

Czy mąka ze świerszczy jest bezpieczna? 

W odpowiedzi na interpelację resort rolnictwa zwrócił także uwagę na to, że zanim jakakolwiek nowa żywność zostanie wprowadzona na rynek europejski, zostaje dokładnie zbadana przez naukowców z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Świerszcz domowy został przebadany pod tym kątem i zyskał opinię naukową dotyczącą bezpieczeństwa stosowania proszku w żywności. 

wk
fot. EnvatoElements, Wikipedia/Luis Fernández García

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 21:09