StoryEditor

Światowy Dzień Czekolady: bez kakao nie ma czekolady, bez rolników nie ma kakao

12 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Zdecydowana większość Polaków lubi czekoladę, ale nie wie, jak wygląda praca rolników uprawiających kakaowce. Czy może nam niedługo zabraknąć czekolady?
11.04.2023., 16:04h

Polacy jedzą coraz więcej czekolady

Jak pisaliśmy rok temu przy okazji Światowego Dnia Czekolady, które obchodzimy 12 kwietnia, Europa jest największym producentem słodyczy z kakao na świecie. Sama Polska natomiast jest jednym z liderów eksportu czekolady na świecie i posiada 7,3% udział w rynku czekolady! Wartość czekoladowego rynku na świecie to już 127 miliardów dolarów wg Expert Market Research. 

Co ciekawe, w 2021 roku raport Nielsen/Wedel wskazywał, że statystyczny Polak zjada ponad 52 tabliczki czekolady, czyli około 5,2 kg w roku. Tymczasem raport Euromonitor z 2022 r. informuje, że ta liczba wzrosła – Polacy zjadają średnio aż 5,7 kg czekolady rocznie. 

Rynek czekolady a dochody rolników

Wbrew tym fantastycznym wynikom rynkowym rolnicy uprawiający kakao nie żyją w dostatku, a wręcz przeciwnie. 

Uprawą kakaowca zajmuje się ok. 5 do 6 mln rolników z krajów globalnego Południa, w szczególności Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. Jak informuje portal Fairtrade Risk w tych krajach właśnie od 30 do 58% gospodarstw domowych żyje poniżej granicy skrajnego ubóstwa, a nawet 90% zarabia poniżej minimum socjalnego. A jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że średnia długość życia mężczyzn w Ghanie to 64 lata, a średni wiek rolników produkujących kakao to ponad 50 lat, zauważymy, że liczba ta zbliża się do granicy żywotności. 

Jeśli zabraknie rolników uprawiających kakaowce i kakao, czekolada może stać się towarem luksusowym lub całkowicie jej zabraknie.

Wsparcie dla rolników

Każdy rolnik i pracownik plantacji ma prawo do uczciwego i sprawiedliwego zarobku, a my jako konsumenci możemy wspierać farmerów z globalnego Południa, chociażby poprzez wybór produktów z oznaczeniem Fairtrade.

Fairtrade (ang. fair – sprawiedliwy, trade – handel) to system certyfikacji, działającym m.in. w rejonach, w których uprawia się kakao. Zajmuje się wsparciem rolnikom, zapewniając środki utrzymania, uczciwe ceny w skupie i stabilne warunki eksportu.

fairtrade czekolada kakao produkcja rolnicy

„Wybierając wyroby czekoladowe z oznaczeniem Fairtrade, wszyscy przyczyniamy się do poprawy warunków ich życia i pracy: bez dyskryminacji, bez pracy przymusowej czy też bez wykorzystywania dzieci do pracy. Rolnicy z Afryki, a także Ameryki Łacińskiej, Azji i Oceanii zrzeszeni w systemie Fairtrade mogą liczyć na uczciwe warunki handlowe, dodatkowe środki z premii Fairtrade oraz mają dostęp do programów szkoleniowych i rozwojowych – mówi Michał Bryda-Przybyszewski z Fairtrade Polska. Co ciekawe – i jakże ważne dziś w Światowym Dniu Czekolady – spośród wszystkich sprzedanych w Polsce produktów ze znakiem FAIRTRADE, aż 88% to te wytwarzane z kakao”.

Hodowcy kakaowców zrzeszeni w spółdzielniach współpracujących z Fairtrade za produkty otrzymują ustaloną cenę minimalną, która pokrywa koszty zrównoważonej produkcji kakao.

Dochody ze sprzedaży kakao Fairtrade pozwalają mi dbać o moją farmę, dzięki czemu mam możliwość zaopiekowania się swoją rodziną, zabrania dzieci do lekarza w przypadku jakiejkolwiek choroby, wiem też, że dodatkowo pomogę im osiągnąć sukces w przyszłości” – twierdzi Finda Kouadio Théodore, rolnik należący do certyfikowanej przez Fairtrade spółdzielni kakaowej CAPRESSA z Wybrzeża Kości Słoniowej
Dochody ze sprzedaży kakao Fairtrade pozwalają mi dbać o moją farmę, dzięki czemu mam możliwość zaopiekowania się swoją rodziną, zabrania dzieci do lekarza w przypadku jakiejkolwiek choroby, wiem też, że dodatkowo pomogę im osiągnąć sukces w przyszłości” – twierdzi Finda Kouadio Théodore, rolnik należący do certyfikowanej przez Fairtrade spółdzielni kakaowej CAPRESSA z Wybrzeża Kości Słoniowej

Efektem wyboru produktów z czekolady z oznaczeniem Fairtrade w 2021 roku było wypłacenie rolnikom uprawiającym kakao blisko 4 mln zł w ramach premii Fairtrade.

Od 2015 r. światowa wartość premii Fairtrade wypłaconej spółdzielniom rolniczym wyniosła znacznie ponad 200 mln euro. I mimo, że sporo już dzieje się w poprawie warunków życiowych hodowców kakao, ważna jest kontynuacja tych programów, także dzięki wybieraniu produktów certyfikowanych.

Więcej o trudnej uprawie kakao pisaliśmy tutaj – sprawdź!

al na podst. Fairtrade Polska
fot. Fairtrade 

Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 20:30