Kto myślał o założeniu małej masarni, młyna, czy innej firmy zajmującej się przetwarzaniem produktów z własnego gospodarstwa, ma teraz przysłowiowe 5 minut. Tegoroczny nabór tematyczny na tzw. małe przetwórstwo z programu „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój” z PROW 2014–2020 jest pierwszym w całej historii unijnych funduszy w naszym kraju, przeznaczonym dla rolników zamierzających przetwarzać własne surowce.
Dla kogo?
W naborze wniosków na małe przetwórstwo pomoc może być przyznana jedynie osobie fizycznej: rolnikowi, małżonkowi rolnika lub domownikowi pod warunkiem, że podlegają ubezpieczeniu społecznemu rolników (KRUS) w pełnym zakresie. Nie ma znaczenia okres podlegania takiemu ubezpieczeniu – wystarczy, aby warunek ten był spełniony w momencie ubiegania się o pomoc. Osoba, która zamierza ubiegać się o takie wsparcie musi mieć nadany też numer identyfikacyjny w ARiMR (ma go każdy rolnik, ubiegający się o dopłaty bezpośrednie). gi
Więcej przeczytasz w październikowym numerze "top agrar Polska" od str. 28.
Zachęcamy do lektury!