Na posiedzeniu Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego posłowie dyskutowali na temat najnowszego pakietu pomocowego zaproponowanego przez Komisję Europejską. Rozmawiali także o dalszych sposobach wspierania rolników w dostarczaniu żywności w całej UE. W spotkaniu on-line wzięli udział komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski oraz przewodniczący komisji ds. rolnictwa PE Norbert Lins.
Przypomnijmy krótko, że kilka dni temu w związku z pandemią koronawirusa, KE podjęła decyzję o uruchomieniu mechanizmów pomocowych dla branży rolniczej. Mają to być dopłaty do prywatnego przechowalnictwa w sektorze mleczarskim (odtłuszczonego mleka w proszku, masła, sera) i mięsa (wołowego, owiec i kóz). A w sektorze owoców, warzyw i wina zezwolenie na samoorganizację rynków i uelastycznienie programów wsparcia.
Za małe wsparcie
Europosłowie ocenili, że ten pakiet pomocowy jest dalece niewystarczający. Zwrócili uwagę, że Komisja Europejska pominęła wiele ważnych sektorów dotkniętych kryzysem, np. mięsa drobiowego, wieprzowiny czy cielęciny.
- Wyklucza się z pomocy interwencyjnej pewne sektory, takie jak wieprzowina czy cielęcina. Nie wyst...