W środę w Brukseli Komisja Europejska przyjęła strategię „Na rzecz bioróżnorodności" oraz strategię "Od pola do stołu". Obydwa plany są realizacją polityki Europejskiego Zielonego Ładu. Określają kierunek transformacji rolnictwa i systemu żywnościowego, w celu zapewnienia lepszej ochrony zdrowia obywateli i środowiska.
Przyjęte założenia strategii „Od pola do stołu” zaskoczyły rolników. Spodziewali się, że Komisja Europejska wprowadzi jednak mniej restrykcyjne cele.
Tymczasem Frans Timmermans, wiceprezydent UE oraz Stella Kyriakides, komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności poinformowali na specjalnej konferencji prasowej w Brukseli, że do 2030 roku stosowanie pestycydów ma być zmniejszone o 50 proc., a nawozów o co najmniej 20 proc. Strategia zakłada także zmniejszenie o połowę użycia środków przeciw drobnoustrojom w hodowli. Poza tym 25 proc. gruntów ma zostać przeznaczone pod uprawy ekologiczne.
- Pracowaliśmy bardzo intensywnie nad strategią, ale jestem dumny z rezultatu. Chcemy zadbać o to, by Europejczycy mogli podejmować świadome wybory, które będą sprzyjały ich zdrowiu. Nowe cele zwiększą naszą odporność na kryzysy. E...