W skupie taniej…
Największe różnice dotyczą cen mięsa. Zarówno drób, wołowina, jak i wieprzowina odnotowały silne spadki cen w skupie. Jednak nie przekłada się to na ceny na półkach sklepowych. Wręcz przeciwnie. Od początku epidemii ceny w sklepach wzrosły, i to bardzo!
Na przełomie kwietnia i maja gwałtownie spadły ceny skupu żywca wieprzowego: w relacji tygodniowej o 7,4 proc., w miesięcznej - o 12,5 proc.
- W sklepie ceny szybują w górę, a u rolnika w dół. Jeszcze niedawno sprzedawałem świnie po 6,50 zł za kg, dziś oferują mi tylko 4 zł. Zarabia pośrednik i sieci handlowe, a nie rolnik – pisze do nas producent świń i bydła z Dolnego Śląska.
Nieciekawie wygląda także sytuacja producentów drobiu. Alarmują oni, że ceny w skupie spadły nawet do 2 zł za kg.
Z wyliczeń analityków rynkowych wynika, że od połowy marca do końca kwietnia br. cena skupu kurcząt brojlerów spadła o około 14 proc., a w porównaniu do ceny sprzed roku o 16 proc. Zdaniem ekspertów PKO BP, ceny skupu mięsa drobiowego kształtują się na najniższym poziomie od 14 lat.
- Ponad połowa wyprodukowanego w naszym kraju drobiu jest eksportowana. W zwią...