Pączki z serka ricotta we włoskim stylu – przepis
Składniki:
- 200 g sera ricotta
- 2 jajka
- 75 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
Serek ricotta przełóż do miski. Wbij jajka i połącz na gładką masę. Następnie wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cynamon, cukier, sól i cukier waniliowy. Wymieszaj wszystkie składniki, by powstało jednolite ciasto. W płaskim rondelku o wysokich brzegach rozgrzej olej lub smalec do smażenia. Na rozgrzany tłuszcz nakładaj ciasto łyżką i smaż je na złoto. Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: Kiedy wypada tłusty czwartek w 2024 roku?
Chorwackie pączki cytrynowo-jabłkowe
Składniki:
- 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2 pojemniczki po jogurcie mąki pszennej
- 4 jaja
- 6 kopiatych łyżek cukru
- 2-3 twarde kwaskowate jabłka
- sok z 1 cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj za pomocą miksera. Następnie otrzyj skórkę z dwóch cytryn, a z jednej wyciśnij sok. Jabłka umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj owoce do ubitych jajek, a następnie wsyp przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wlej jogurt naturalny i zmiksuj wszystkie składniki na wysokich obrotach miksera.
W małym, ale wysokim rondlu rozgrzej olej. Ciasto nakładaj za pomocą dwóch łyżek, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, wyjmuj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Fot: canva