Arbuz jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Dzięki zawartości potasu i magnezu arbuz obniża ciśnienia krwi, a dzięki witaminie C zwalcza zły cholesterol. Częste jedzenie arbuza korzystnie wpływa na stan naszej skóry. Staje się ona bardziej oczyszczona, odżywiona, nawilżona i odmłodzona, dodatkowo koi jej stany zapalne.
Arbuzy pomimo tego, że są słodkie są niskokaloryczne gdyż w 92 % składają się z wody i błonnika. Nic tylko jeść, albo pić w postaci pysznej lemoniady.
Arbuzowa lemoniada
Składniki:
- 1,5 kg arbuza (waga przed obraniem go ze skóry
- 3 cytryny
- ok. 2 l wody
- 100 ml wrzątku
- 4–5 łyżek cukru
- świeża mięta.
Przygotowanie
Do 100 ml wrzątku dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Arbuz zblendować na jednolitą masę. Masę przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek i suchej części miąższu. Dodać sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz syrop cukrowy. Na końcu uzupełnić wodą. Lemoniada najlepiej smakuje schłodzona lub z kostkami lodu.