StoryEditor

Arbuzowa lemoniada - przepis na orzeźwienie

Gdy nadchodzi upał, szukamy orzeźwienia. Arbuzowa lemoniada to doskonały napój na gorące dni i ciepłe wieczory.
27.04.2020., 13:04h

Arbuz jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy. Dzięki  zawartości potasu i magnezu arbuz obniża ciśnienia krwi, a dzięki witaminie C zwalcza zły cholesterol. Częste jedzenie arbuza korzystnie wpływa na stan naszej skóry. Staje się ona bardziej oczyszczona, odżywiona, nawilżona i odmłodzona, dodatkowo koi jej stany zapalne.
Arbuzy pomimo tego, że są słodkie są niskokaloryczne gdyż w 92 % składają się z wody i błonnika. Nic tylko jeść, albo pić w postaci pysznej lemoniady.

Arbuzowa lemoniada

Składniki:

  • 1,5 kg arbuza (waga przed obraniem go ze skóry
  • 3 cytryny
  • ok. 2 l wody
  • 100 ml wrzątku
  • 4–5 łyżek cukru
  • świeża mięta.

    Przygotowanie
    Do 100 ml wrzątku dodać cukier, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Arbuz zblendować na jednolitą masę. Masę przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek i suchej części miąższu. Dodać sok wyciśnięty z 3 cytryn oraz syrop cukrowy. Na końcu uzupełnić wodą. Lemoniada najlepiej smakuje schłodzona lub z kostkami lodu.

 

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 12:25