Masło orzechowe to bogate źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Wzmacnia zęby, kości, włosy i paznokcie. Banan poprawia nastrój i dodaje energii. Płatki owsiane obniżają poziom cholesterolu, wspomagają przemianę materii i układ oddechowy.
Składniki:
2 banany,
4 łyżeczki masła orzechowego,
500 ml mleka,
8 łyżeczek błyskawicznych płatków owsianych,
1 łyżeczka miodu
i/lub 1 łyżeczka cukru waniliowego.
Sposób wykonania:
Banany umyć, obrać, pokroić w cząstki. Dodać mleko i płatki owsiane. Pozostawić na 10 minut. Następnie dodać masło orzechowe oraz miód i cukier waniliowy do smaku. Składniki zblendować na gładką masę. Koktajl najlepiej spożyć zaraz po przyrządzeniu, ewentualnie przechowywać w lodówce w szklanym opakowaniu do 24 godzin.
Przepisy przygotowała Agata Dobak
StoryEditor
Bananowo-orzechowy smoothie
Ten kulinarny wynalazek zrewolucjonizował dietę śniadaniową. W XIX wieku amerykański lekarz John Harvey Kellogg, jako pierwszy przygotował masło orzechowe, składnik odżywczych koktajli łączony z bananem. Koniecznie wypróbuj, bo to jest pyszne!