StoryEditor

Barszcz wigilijny na własnym zakwasie

W każdym polskim domu na wigilijnym stole pojawiają się tradycyjne potrawy, a przepisy na nie przekazywane są często z pokolenia na pokolenie. Czy wiesz, jak przygotować własny zakwas do barszczu? Wypróbuj nasz sposób.
03.12.2018., 16:12h
Barszcz wigilijny na zakwasie

Składniki na zakwas:
1 kg buraków,
1 gruba kromka chleba razowego
ze skórką,
4–6 ziaren pieprzu,
4–6 ziaren ziela angielskiego,
1–2 liście laurowe, 2–4 ząbki czosnku,
1–2 płaskie łyżki cukru (najlepiej
trzcinowego),
3 jabłka,
1 l przegotowanej wody, 1 łyżka soli.

Składniki na barszcz:
3–4 litry wody, 1,5 kg buraków,
1 marchewka, 1 mała pietruszka, 1 por,
kawałek selera, 1 ząbek czosnku,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu,
1,5–2 szklanki zakwasu z buraków,
1 szklanka wywaru z grzybów suszonych,
1/2 łyżki soli,
cukier do smaku.

Sposób wykonania zakwasu:
Obrane buraki kroimy w cienkie plastry, wkładamy do słoja. Dodajemy przyprawy, czosnek, sól, pieprz oraz obrane 
i pokrojone w ćwiartki jabłka. Zalewamy letnią wodą. Na wierzch kładziemy kromkę chleba tak, aby znalazła się pod gwintem słoja jak naturalny korek, chleb może lekko wystawać z zalewy. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 4–5 dni w ciepłe miejsce. Ważne, by codziennie ściągać pianę czystą łyżką. Jeśli jej nie usuniemy, pojawi się kożuch, który zamieni się w pleśń. Po 5 dniach przelewamy zakwas przez sitko do butelek. Przechowujemy w lodówce.

Sposób wykonania barszczu:
W dużym garnku zalewamy wodą obraną marchewkę, pietruszkę, por, seler, przyprawy oraz obrane i drobno pokrojone buraki. Solimy. Całość gotujemy na małym ogniu aż do miękkości warzyw.
Wyjmujemy warzywa z barszczu, dodajemy wywar z grzybów, zakwas z buraków. Całość mieszamy i dalej gotujemy około pół godziny. Dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę oraz cukier.

Przepisy i zdjęcia przygotowały:
Kamila Markiewicz-Lubańska i Maria Szymańska
www.absolutniedobre.pl




Przepis na wigilijne uszka do barszczu znajdziesz w grudniowym numerze top agrar Polska.

Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 15:23