StoryEditor

Biała kiełbasa na patyku w cieście francuskim

Biała kiełbasa to obowiązkowy punkt programu podczas wielkanocnego śniadania. Ten tradycyjny przysmak możesz podać w niespodziewanej odsłonie - jako szaszłyk we francuskim cieście.
07.04.2019., 07:04h
Biała kiełbasa czy to sauté, czy jako baza do dań lub ich składnik najlepiej smakuje, gdy jest odpowiedniej jakości. Zatem jeśli nie masz czasu na wyrób białej w zaciszu własnej kuchni lub nie masz zaprzyjaźnionego rzeźnika, dokładnie czytaj etykiety na gotowych wyrobach.

Najlepsza biała kiełbasa, najczęściej pochodzi z lokalnych ubojni i ma krótki termin ważności. W jej składzie powinny znaleźć się: mięso wieprzowe, sól, wodę, czosnek, majeranek i pieprz. Nic poza tym. Żadnych polepszaczy, żadnych E, żadnych aromatów. Podstawowe składniki dadzą białej kiełbasie wyborny smak.

CZYTAJ TAKŻE: Biała, wielkopolska, parzona

Właśnie takiej kiełbasy użyłam, do przyrządzenia prostej przekąski do wielkanocnego żurku - białej we francuskim cieście. To proste danie zaskoczyło moją rodzinę niebanalnym podaniem - na patyczkach do szaszłyków. Zasmakowało również na tyle, że wpisało się w nasze menu jako samodzielne danie, najchętniej zajadane z chrzanem lub ćwikłą. Gdy mamy ochotę na bardziej wykwintne wydanie białej kiełbasy w cieście francuskim, jako dodatek podaję konfiturę z czerwonej cebuli.

Czego potrzebujesz?

  • 5-6 białych surowych kiełbas,
  • płat francuskiego ciasta,
  • jajko,
  • garść majeranku.

Jak to zrobić?


1. Ciasto rozwiń i delikatnie rozwałkuj. Z obu stron oprósz majerankiem.

biała kiełbasa w cieście francuskim

2. Całą kiełbasę zawiń w pojedynczą warstwę ciasta. Zawijasa wysmaruj rozkłóconym jajkiem.

biała kiełbasa w cieście francuskim

3. Roladę pokrój na 2 cm kawałki i nabij luźno na patyczki do szaszłyków.

biała kiełbasa w cieście francuskim

4. Piecz w temp. 170 C przez około 15–20 min, aż ciasto się przyrumieni.

biała kiełbasa w cieście francuskim

ZOBACZ WIĘCEJ NASZYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH!
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 09:49