Najlepsza biała kiełbasa, najczęściej pochodzi z lokalnych ubojni i ma krótki termin ważności. W jej składzie powinny znaleźć się: mięso wieprzowe, sól, wodę, czosnek, majeranek i pieprz. Nic poza tym. Żadnych polepszaczy, żadnych E, żadnych aromatów. Podstawowe składniki dadzą białej kiełbasie wyborny smak.
CZYTAJ TAKŻE: Biała, wielkopolska, parzona
Właśnie takiej kiełbasy użyłam, do przyrządzenia prostej przekąski do wielkanocnego żurku - białej we francuskim cieście. To proste danie zaskoczyło moją rodzinę niebanalnym podaniem - na patyczkach do szaszłyków. Zasmakowało również na tyle, że wpisało się w nasze menu jako samodzielne danie, najchętniej zajadane z chrzanem lub ćwikłą. Gdy mamy ochotę na bardziej wykwintne wydanie białej kiełbasy w cieście francuskim, jako dodatek podaję konfiturę z czerwonej cebuli.
Czego potrzebujesz?
- 5-6 białych surowych kiełbas,
- płat francuskiego ciasta,
- jajko,
- garść majeranku.
Jak to zrobić?
1. Ciasto rozwiń i delikatnie rozwałkuj. Z obu stron oprósz majerankiem.
2. Całą kiełbasę zawiń w pojedynczą warstwę ciasta. Zawijasa wysmaruj rozkłóconym jajkiem.
3. Roladę pokrój na 2 cm kawałki i nabij luźno na patyczki do szaszłyków.
4. Piecz w temp. 170 C przez około 15–20 min, aż ciasto się przyrumieni.
ZOBACZ WIĘCEJ NASZYCH PRZEPISÓW KULINARNYCH!