StoryEditor

Brownie pod lekką kołderką - przepis

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe? Do przygotowania tego brownie nie potrzeba nawet mąki. Pierwsze skrzypce gra przepyszna gorzka czekolada.
06.03.2019., 11:03h
Która z nas nie lubi czekolady? To właśnie ona poprawia nam nastrój, gdy życie pędzi zbyt szybko lub gdy dopada nas chandra. Dla prawdziwych fanek i fanów czekolady, klasyczny murzynek to zbyt mało. Dopiero ciasto czekoladowe, czyli brownie zaspokaja czekoladowy głód. Jak zrobić klasyczne brownie? To nic trudnego. Przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny.  Lista składników jest na prawdę krótka. Jej trzon stanowi gorzka czekolada. Pamiętaj, im większy udział kakao, tym zdrowsza czekolada, ale jej smak jest bardziej intensywny.

By dogodzić sobie jeszcze bardziej, warto uzupełnić ciasto niebiańskim kremem mascarpone i owocami. Polecam truskawki. To trio: ciasto czekoladowe, aksamitny krem śmietankowy i świeże owoce tworzą deser, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Czego potrzebujesz?
  • 300 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 6 jajek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 400 g truskawek.
Jak to zrobić?
Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść razem z masłem podgrzewając na małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia. Do miseczki wbij 2 całe jaja oraz 4 żółtka i wymieszaj. Połącz je z czekoladą i masłem.

Pozostałe białka ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier.

Pianę ostrożnie połącz z czekoladową masą.

Całość wylej do tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw na 35 minut do piekarnika nastawionego na 175 C.

Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia. Środek lekko się zapadnie tworząc miejsce na krem.

W misce połącz zimną śmietankę i serek macarpone oraz cukier waniliowy.
Całość ubij na gęsty krem i wyłóż na wystudzone ciasto.

Ciasto czekoladowe pokryte kremem śmietankowym udekoruj owocami. Smacznego!
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:01