![512648](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/14/o_512648_1280.webp)
By dogodzić sobie jeszcze bardziej, warto uzupełnić ciasto niebiańskim kremem mascarpone i owocami. Polecam truskawki. To trio: ciasto czekoladowe, aksamitny krem śmietankowy i świeże owoce tworzą deser, który zaspokoi nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Czego potrzebujesz?
- 300 g gorzkiej czekolady,
- 150 g masła,
- 100 g cukru,
- 6 jajek,
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki 30%,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 400 g truskawek.
Jak to zrobić?
![](/media/_versions/brownie2_medium.jpg)
![](/media/_versions/brownie2_medium.jpg)
Czekoladę połam na kosteczki i rozpuść razem z masłem podgrzewając na małym ogniu. Odstaw do ostygnięcia. Do miseczki wbij 2 całe jaja oraz 4 żółtka i wymieszaj. Połącz je z czekoladą i masłem.
![](/media/_versions/brownie3_medium.jpg)
Pozostałe białka ubij na sztywną pianę. Powoli dodawaj cukier.
![](/media/_versions/brownie4_medium.jpg)
Pianę ostrożnie połącz z czekoladową masą.
![](/media/_versions/brownie5_medium.jpg)
Całość wylej do tortownicy o średnicy 24 cm i wstaw na 35 minut do piekarnika nastawionego na 175 C.
![](/media/_versions/brownie6_medium.jpg)
Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia. Środek lekko się zapadnie tworząc miejsce na krem.
![](/media/_versions/brownie7_medium.jpg)
W misce połącz zimną śmietankę i serek macarpone oraz cukier waniliowy.
Całość ubij na gęsty krem i wyłóż na wystudzone ciasto.
![](/media/_versions/brownie9_medium.jpg)
Ciasto czekoladowe pokryte kremem śmietankowym udekoruj owocami. Smacznego!