StoryEditor

Chłodnik z malinami

Miłośnikom owoców sezonowych polecamy chłodnik na bazie malin. To pożywna zupa, która orzeźwi nas w upalny dzień.
22.06.2018., 15:06h
Chłodnik z malinami

Składniki:
0,5 kg malin,
1 l mleka,
2 jajka,
4 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
biszkopty lub herbatniki.

Sposób wykonania:
Mleko ugotować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru waniliowego. Na gotujące mleko kłaść łyżką pianę z białek, po minucie obrócić na drugą stronę, by piana się ścięła, wykładać na talerze. Żółtka zmiksować z resztą cukru waniliowego, stopniowo wlewać do żółtek kilka łyżek mleka i mieszać. Mleko z żółtkami wlać do reszty mleka, zamieszać i podgrzać. Chłodnik przelać do miseczki i włożyć do lodówki. Maliny umyć, część odłożyć do dekoracji, resztę rozdrobnić i przełożyć do chłodnika. Chłodnik podawać z malinami, z piankami przygotowanymi z białek lub z biszkoptami.

Przepisy: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska
Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 10:25