
Składniki:
0,5 kg malin,
1 l mleka,
2 jajka,
4 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
biszkopty lub herbatniki.
Sposób wykonania:
Mleko ugotować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru waniliowego. Na gotujące mleko kłaść łyżką pianę z białek, po minucie obrócić na drugą stronę, by piana się ścięła, wykładać na talerze. Żółtka zmiksować z resztą cukru waniliowego, stopniowo wlewać do żółtek kilka łyżek mleka i mieszać. Mleko z żółtkami wlać do reszty mleka, zamieszać i podgrzać. Chłodnik przelać do miseczki i włożyć do lodówki. Maliny umyć, część odłożyć do dekoracji, resztę rozdrobnić i przełożyć do chłodnika. Chłodnik podawać z malinami, z piankami przygotowanymi z białek lub z biszkoptami.
Przepisy: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska