Nie bez znaczenia pozostaje, że ciasto szpinakowe możesz zakwalifikować do zdrowszych słodyczy- zawiera żelazo. Jego wartość podnoszą też świeże owoce. Zatem jeśli chcesz zrobić ciasto inne niż wszystkie i zaskoczyć swoich gości, spróbuj z tym przepisem. Gwarantuję, że powtórzysz go wielokrotnie, gdyż znajdzie spore grono wielbicieli wśród małych i dużych łasuchów.
Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 400 g szpinaku mrożonego,
- 3 duże jajka,
- 3/4 drobnego cukru,
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- otarta skórka z cytryny,
- 250 ml śmietany kremówki 36%,
- 125 g serka mascarpone,
- 1,5 łyżki cukru pudru,
- mały owoc granatu,
- 100 g borówek.
Przygotowanie:
Szpinak odmroź i delikatnie odsącz z nadmiaru wody. Liście rozbij blenderem na masę - jeśli szpinak będzie zbyt suchy zabieg się nie uda.
Jaja i cukier ubij na najwyższych obrotach na gładką puszystą pianę. Stopniowo dodawaj olej rzepakowy powoli miksując. Do miski dorzuć papkę szpinakową, 2 łyżki soku z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszaj do połączenia.
Do szpinakowo-jajecznej masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki. Surowe ciasto będzie dość gęste.
Papkę wylej na tortownicę o średnicy 24 cm. Piecz w temperaturze 170C przez około 50 minut do suchego patyczka.
W trakcie pieczenia jest czas na przygotowanie kremu, czyli połączenie zimnej śmietany i mascarpone oraz cukru pudru i łyżki soku cytrynowego na gęsty krem.
Ciasto wyrośnie w stożek. Ostudzony szpinakowy placek przeciąć, tak by większa część została na spodzie. Na spód wyłożyć cały krem. Z środka górnej części placka wydobyć łyżeczką zieloną część ciasta.
Powstałą szpinakową kruszonką obsypać obficie krem. Tort przyozdobić pestkami granatu oraz borówkami.