
3 szkl. mąki, 1 kostka margaryny,
1 szkl. cukru, 4 żółtka, 1 mały proszek do pieczenia.
Składniki Masy serowej:
750 g sera śmietankowego, 2 budynie śmietankowe, 3/4 szkl. cukru,
2 żółtka, piana ubita z 6 białek, mleko plus powidła.
Sposób przygotowania:
Z ww. składników wyrobić ciasto na spód, podzielić na 2 części (w proporcji 2/3 i 1/3). Budynie ugotować, ostudzić. Ser, cukier, żółtka wymieszać robotem kuchennym, na końcu dodać delikatnie pianę ubitą z białek. Następnie wymieszać z ostudzonym budyniem.
Układać na blaszce w kolejności: 2/3 ciasta, powidła, masa serowa. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkować delikatnie, wyciąć paski i układać w szachownicę na masie serowej. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 200°C.