Gdy zdobędziemy już odpowiednią dla siebie rybę, wiele już nie potrzeba, by sporządzić pyszny obiad z grilla. Podstawą są masło, czosnek oraz ulubione zioła. Osobiście najczęściej piekę pstrąga z natką pietruszki, ale orzeźwiającą odmianą może być również ryba doprawiona miętą lub świeżym koperkiem.
Czego potrzebujesz?
- 4 pstrągi lub liny,
- pęczek natki pietruszki
- główka czosnku
- sok z cytryny
- 100 g masła
- sól, pieprz ziołowy.
Jak to zrobić?
Ryby dokładnie oczyść, wypatrosz, opłucz i osusz. Oprusz solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
Masło utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wysmaruj nim rybę.
Pozostałość czosnkowego masła włóż wraz z gałązkami pietruszki do brzuchów. Ryby obficie skrop sokiem z cytryny.
Każdą rybę z osobna zawiń szczelnie w folię aluminiową.
Zawinięte ryby grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 30 minut.