StoryEditor

Delikatna rybka w folii

Grill to nie tylko królestwo mięsożerców. Ruszt to doskonałe miejsce na przygotowanie zdrowej ryby w folii. Doprawiona świeżymi ziołami i czosnkiem to danie godne mistrzów.
30.05.2019., 13:05h
Ryba z grilla to doskonała alternatywa dla zazwyczaj ciężkich potraw przygotowywanych na ruszcie. Zawinięty w folię pstrąg lub lin wymaga zaledwie 20-30 minut, by był gotowy do konsumpcji. Ryba zamknięta w aluminiowej torebce zachowuje w środku wszystkie soki i wyśmienity smak. Przygotowanie takiego dania zajmuje zaledwie kilka minut. Idealnie byłoby, gdyby na nasz ruszt trafił pstrąg potokowy lub dzikożyjący lin, a nie hodowlany, ponieważ taka ryba charakteryzuje się najsmaczniejszym i najzdrowszym mięsem. Oczywiście w dobrych hodowlach ryby są karmione odpowiednimi paszami, a woda filtrowana wystarczająco intensywnie, by pozbyć się niechcianego posmaku mułu.

Gdy zdobędziemy już odpowiednią dla siebie rybę, wiele już nie potrzeba, by sporządzić pyszny obiad z grilla. Podstawą są masło, czosnek oraz ulubione zioła. Osobiście najczęściej piekę pstrąga z natką pietruszki, ale orzeźwiającą odmianą może być również ryba doprawiona miętą lub świeżym koperkiem.

Czego potrzebujesz?

  • 4 pstrągi lub liny,
  • pęczek natki pietruszki
  • główka czosnku
  • sok z cytryny
  • 100 g masła
  • sól, pieprz ziołowy.

Jak to zrobić?

Ryby dokładnie oczyść, wypatrosz, opłucz i osusz. Oprusz solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz.
Masło utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wysmaruj nim rybę.
Pozostałość czosnkowego masła włóż wraz z gałązkami pietruszki do brzuchów. Ryby obficie skrop sokiem z cytryny.
Każdą rybę z osobna zawiń szczelnie w folię aluminiową.
Zawinięte ryby grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 30 minut.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
01. listopad 2024 01:38