Choć wyrabianie włoskiego placka w domu może wydawać się wymagające, to w rzeczywistości stanowi całkiem prosty proces, oparty przede wszystkim na doborze odpowiedniej mąki. Dzięki temu po wypieczeniu, spód do pizzy będzie chrupiący i nie ugnie się pod ciężarem składników.
Wypiekanie pizzy w domu to także zdrowa alternatywa, pozwalająca na dostosowanie potrawy do swoich nawyków żywieniowych. Zarówno tradycyjne, jak i wegetariańskie składniki w połączeniu z odpowiednio wypieczonym plackiem oczarują nasze podniebienia. Przygotowując pizzę samodzielnie mamy również swobodę w wyborze rozmiaru, a nawet kształtu potrawy. Daje to naszej wyobraźni nieograniczone pole do popisu, zamieniając cały proces w zabawę oraz wyjątkowe doświadczenie dla całej rodziny.
Przepis na ciasto na pizzę
Składniki:
- 500 g mąki na pizzę, np. z linii Domowa Piekarnia od Młyna Jaczkowice,
- 300 ml chłodnej wody,
- 10 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Dodajemy rozpuszczone w chłodnej wodzie drożdże i cukier, a następnie olej. Mieszamy składniki. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje, według uznania. Z porcji formujemy kulki, a następnie wkładamy do pojemników z przykrywką. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, dzięki czemu ciasto poddamy procesowi długiej fermentacji, wpływającemu na delikatność smaku.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką blat. Równomiernie rozciągamy ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Następnie przekładamy ciasto na blachę posypaną mąką i nakładamy dodatki. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 250°C piekarnika i pieczemy przez ok. 10–15 min, aż do zarumienienia brzegów i spodu ciasta.
Źródło: Młyn Jaczkowice