StoryEditor

Domowe burgery smalone ogniem

Burgery to sztandarowe danie z grilla w USA. Jak zrobić pysznego domowego hamburgera? Mam dla was doskonały przepis.
28.05.2019., 11:05h
Na grill zazwyczaj rzucamy wieprzowinę w różnej postaci – kiełbaski, karkówkę – oraz drób. Rzadko sięgamy za to po mięso wołowe, choć za granicą to właśnie wołowina gra pierwsze skrzypce podczas domowego grillowania. Niezaprzeczalnym królem rusztu, zwłaszcza w Ameryce Północnej jest wołowy burger. By ten zachwycił nasze podniebienia musi być przyrządzony z odpowiedniego rodzaju mięsa. Najlepsze są burgery z antrykotu, który zawiera właściwą ilość tłuszczu.

Nie kupuj gotowych hamburgerów w markecie. Po pierwsze nie wiadomo, z jakiej wołowiny je wyprodukowano. Po drugie zawartość mięsa w takim wyrobie zazwyczaj nie jest wysoka, a kotlet może być naszpikowany wypełniaczami, konserwantami i wzmacniaczami smaku. Nikt tego nie chce na swoim grillu. Zatem kupuj mięso u sprawdzonego rzeźnika i sama wybierz odpowiedni do zmielenia kawałek. Tylko tak masz gwarancje, że twój burger będzie na prawdę pyszny.

Nieodzownym elementem hamburgera jest również bułka. Ja zamiast typowego pieczywa do burgerów używam wieloziarnistych bułek zakupionych w pobliskiej piekarni. Jako dodatki używam: sałaty, pomidora, kiszonego ogórka oraz cebuli. Smak całości nadaje ugrillowany wędzony boczek, plaster wędzonego sera (oczywiście możesz użyć ulubionego rodzaju żółtego sera) i oryginalny sos do hamburgerów. Palce lizać!


Czego potrzebujesz?

Składniki:

Na kotlety:
  • 800 g antrykotu,
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Dodatki:
  • 4 bułki z ziarnami,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 4 plastry żółtego wędzonego sera,
  • 4 liście sałaty,
  • duży pomidor malinowy,
  • 2 kiszone ogórki,
  • cebula.
Sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pikantnego keczupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz, curry.

Jak to zrobić?


4 łyżki majonezu, 2 łyżki pikantnego keczupu i 1 łyżkę musztardy dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną curry, które doda pikanterii. Sos wstaw do lodówki.


Wołowinę (800 g) zmiel w domu lub ewentualnie za sklepową ladą.
 

Do rozdrobnionego antrykotu dodaj się przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, łyżeczkę sosu sojowego, łyżeczkę octu balsamicznego i odrobinę wody. 


Mięso wyrabiaj przez kilka minut i uformuj 4 większe lub 6 mniejszych, płaskich kotletów.


Burgery grilluj przez około 3-5 minut z każdej strony. Na koniec połóż na każdym plaster sera, by się roztopił. Mięso zdejmij z rusztu, by odpoczęło. Jednocześnie grilluj pokrojony w cienkie plastry boczek wędzony.


Bułki przetnij na pół i podpiecz na grillu. Spody posmaruj przygotowanym wcześniej sosem. Połóż sałatę, kotleta z serem, ugrillowany boczek, plaster pomidora i poszatkowane ogórki oraz cebulę. Piętrusa wykończ sosem i przykryj wierzchem bułki. Całość zepnij wykałaczką.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. listopad 2024 01:15