StoryEditor

Domowe lody truskawkowe – przepis

Sezon truskawkowy już w pełni. Do tego pogoda dopisuje. Czas więc na pyszne lody truskawkowe. Ale tylko domowego wyrobu.
25.05.2020., 12:05h
Kto z nas nie lubi lodów truskawkowych, szczególnie w ciepłe dni. Są orzeźwiające, ale słodkie. Jednak najzdrowsze są lody domowe. Bez chemii, bez konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Sporządzane tylko z naturalnych składników, a nie z przemysłowych past, jak większość tzw. lodów tradycyjnych sprzedawanych w lodziarniach.

Przepis na domowe lody:

Składniki:

500 g truskawek,
250 g serka mascarpone,
250 ml śmietanki 30%,
0,5 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i zmiksować na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywno, dosypać cukier puder. Stopniowo po łyżce dodawać serek mascarpone, a na końcu zmiksowane truskawki.
Masę przelać do pojemnika z przykrywką i wstawić  na kilka godzin do zamrażalnika.
Podczas mrożenia co jakiś czas mieszać masę, aby lody zachowały puszystość.

Smacznego!
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 20:25