Zakwasu nie można przygotować chwilę przed gotowaniem żuru. Musimy o nim pamiętać już kilka dni wcześniej. W słoiku bowiem musi zajść proces fermentacji, który jest kluczowy dla powstania najlepszej bazy do żurku.
Czego potrzebujesz?
- 3 szklanki przegotowanej i ciepłej wody,
- 1 szklanka mąki żytniej z otrębami – jeśli mamy gładką mąkę warto dosypać garść płatków owsianych
- 3 ząbki czosnku ,
- kilka liści laurowych,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren czarnego pieprzu,
- piętka naturalnego chleba na zakwasie .
Jak to zrobić?
Mąkę żytnią wsyp do wysokiego szklanego lub kamionkowego naczynia i zalej jedną szklanką ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj.Do powstałej papki wlej pozostałą wodę i dodaj przyprawy. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
Naczynie przykryj ściereczką lub gazą, by dochodziło do niego powietrze i wstaw do ciepłego miejsca na 3–5 dni. Pamiętaj, by codziennie zamieszać zakwas.