
SKŁADNIKI:
- 200 g startej dyni,
- 150 g startych jabłek,
- 100 g płatków owsianych,
- 200 g mąki,
- 3/4 szklanki cukru1 szklanka oleju,
- 5 jajek,
- garść płatków migdałowych lub orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piekarnik włączyć na 170‘C.
Do jednej miski wrzucić wszystkie składniki z wyjątkiem mąki. Dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Następnie dodać mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto ma raczej luźną konsystencję. Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Piec w temp 170‘C od 40-50 min. Najlepiej patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Następnie nieco uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać, aż wystygnie, by nie opadło i nie zrobił się zakalec.
Na wierzchu można posypać cukrem pudrem. ec