StoryEditor

Dynia na słodko

Trwa jeszcze sezon na dynię, więc warto j ą wykorzystać w kuchni, także do upieczenia prostego, szybkiego, a przede wszystkim pysznego ciasta.
17.10.2014., 14:10h

SKŁADNIKI:

  • 200 g startej dyni,
  • 150 g startych jabłek,
  • 100 g płatków owsianych,
  • 200 g mąki,
  • 3/4 szklanki cukru1 szklanka oleju,
  • 5 jajek,
  • garść płatków migdałowych lub orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piekarnik włączyć na 170‘C.
Do jednej miski wrzucić wszystkie składniki z wyjątkiem mąki. Dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Następnie dodać mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto ma raczej luźną konsystencję. Całość wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem. Piec w temp 170‘C od 40-50 min. Najlepiej patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone. Następnie nieco uchylić drzwiczki piekarnika i poczekać, aż wystygnie, by nie opadło i nie zrobił się zakalec.
Na wierzchu można posypać cukrem pudrem. ec

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 03:26