Sernik z dynią bez spodu
Składniki:
10 jajek,
1,2 kg sera mielonego,
2 szkl. cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 budyń waniliowy, 1 kostka masła,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki bułki tartej,
1 szkl. purée z dyni.
Sposób wykonania:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dodać proszek, budyń i roztopione masło. Następnie stopniowo dodawać ser, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i na końcu purée z dyni. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Piec 1 godz. w temp. 180–200°C. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Przepis przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska
Więcej przepisów na potrawy z dyni znajdziesz w listopadowym numerze top agrar Polska
oraz tu: Dyniowe menu
Zamów prenumeratę