StoryEditor

Dyniowe menu – czyli dyniowy sernik bez spodu na deser

Na bazie dyni można przygotować pożywne, jesienne desery. Wypróbuj prosty przepis na sernik dyniowy bez spodu.
18.10.2018., 14:10h
Sernik z dynią bez spodu

Składniki:
10 jajek,
1,2 kg sera mielonego,
2 szkl. cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 budyń waniliowy, 1 kostka masła,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki bułki tartej,
1 szkl. purée z dyni.

Sposób wykonania:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dodać proszek, budyń i roztopione masło. Następnie stopniowo dodawać ser, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i na końcu purée z dyni.  Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Piec 1 godz. w temp. 180–200°C. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.



Przepis przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska


Więcej przepisów na potrawy z dyni znajdziesz w listopadowym numerze top agrar Polska
oraz tu: Dyniowe menu


Zamów prenumeratę




Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 02:15