Gulasz wołowy z dynią i kurkami
Składniki:
500 g mięsa wołowego,
400 g kurek,
1 łyżka oleju, 1 łyżka masła,
1 cebula, 2 ząbki czosnku,
5 ziaren jałowca, liście laurowe, oregano,
500 ml bulionu wołowego,
250 ml czerwonego wina,
3 łyżki brandy,
2 szkl. obranej dyni pokrojonej w kostkę,
80 ml śmietanki kremowej,
posiekana natka pietruszki.
Sposób wykonania:
Na patelnię wlać łyżkę oleju i smażyć pokrojone w kostkę mięso ok. 5 min. Wyłożyć je na talerz. Na patelnię włożyć masło, pokrojoną cebulę, czosnek, jałowiec, liście laurowe i oregano. Smażyć ok. 1 min. Dodać pokrojone kurki, podsmażone mięso i brandy. Po 3 min gotowania gulasz podlać winem, dodać bulion, doprawić solą i pieprzem. Potrawę gotować ok. 2,5 godz. – aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać pokrojoną dynię i gotować ok. 20 min. Doprawić śmietanką i posiekaną pietruszką.
Dyniowe kluseczki
Składniki:
1 szkl. purée z dyni,
1,5 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 żółtko, 2 łyżki masła, sól.
Sposób wykonania:
Przygotować purée z dyni: obraną, wypestkowaną dynię włożyć do piekarnika i piec przez 70 min w 190°C. Po wystygnięciu zmiksować. Do purée dodać obie mąki, żółtko i posolić. Wyrobić ciasto, formować cienkie kluseczki. Wrzucać je na osolony wrzątek. Po wypłynięciu odcedzić. Wyłożyć na talerz, polać roztopionym masłem.
Kompot z dyni
Składniki:
0,5 kg dyni,
3 l wody,
5–6 łyżek cukru,
1 łyżka kwasku cytrynowego,
10 goździków,
1 cytryna.
Sposób wykonania:
Obraną dynię pokroić w kostkę. Gotować w wodzie z cukrem, goździkami i kwaskiem, aż dynia będzie miękka. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Przestudzić.
Więcej przepisów na dania z dyni znajdziesz w listopadowym numerze top agrar Polska.
Przepisy przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska
Przepis na zupę znajdziesz tutaj: Dyniowe menu - czyli wytrawna zupa z dyni na pierwsze danie
Zamów prenumeratę