StoryEditor

Dyniowe menu – czyli gulasz, kluski i kompot z dyni na drugie danie

Nie przegap zawartych w dyni witamin i wykorzystaj ją w domowym menu. Gulasz wołowy z kurkami i dynią w połączeniu z dyniowymi kluseczkami i kompotem będzie smakował całej rodzinie.
18.10.2018., 12:10h
Gulasz wołowy z dynią i kurkami

Składniki:
500 g mięsa wołowego,
400 g kurek,
1 łyżka oleju, 1 łyżka masła,
1 cebula, 2 ząbki czosnku,
5 ziaren jałowca, liście laurowe, oregano,
500 ml bulionu wołowego,
250 ml czerwonego wina,
3 łyżki brandy,
2 szkl. obranej dyni pokrojonej w kostkę,
80 ml śmietanki kremowej,
posiekana natka pietruszki.

Sposób wykonania:
Na patelnię wlać łyżkę oleju i smażyć pokrojone w kostkę mięso ok. 5 min. Wyłożyć je na talerz. Na patelnię włożyć masło, pokrojoną cebulę, czosnek, jałowiec, liście laurowe i oregano. Smażyć ok. 1 min. Dodać pokrojone kurki, podsmażone mięso i brandy. Po 3 min gotowania gulasz podlać winem, dodać bulion, doprawić solą i pieprzem. Potrawę gotować ok. 2,5 godz. – aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać pokrojoną dynię i gotować ok. 20 min. Doprawić śmietanką i posiekaną pietruszką.

Dyniowe kluseczki

Składniki:
1 szkl. purée z dyni,
1,5 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 żółtko, 2 łyżki masła, sól.

Sposób wykonania:
Przygotować purée z dyni: obraną, wypestkowaną dynię włożyć do piekarnika i piec przez 70 min w 190°C. Po wystygnięciu zmiksować. Do purée dodać obie mąki, żółtko i posolić. Wyrobić ciasto, formować cienkie kluseczki. Wrzucać je na osolony wrzątek. Po wypłynięciu odcedzić. Wyłożyć na talerz, polać roztopionym masłem.


Kompot z dyni

Składniki:
0,5 kg dyni,
3 l wody,
5–6 łyżek cukru,
1 łyżka kwasku cytrynowego,
10 goździków,
1 cytryna.

Sposób wykonania:
Obraną dynię pokroić w kostkę. Gotować w wodzie z cukrem, goździkami i kwaskiem, aż dynia będzie miękka. Dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Przestudzić.

Więcej przepisów na dania z dyni znajdziesz w listopadowym numerze top agrar Polska.



Przepisy przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska

Przepis na zupę znajdziesz tutaj: Dyniowe menu - czyli wytrawna zupa z dyni na pierwsze danie


Zamów prenumeratę



Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
01. listopad 2024 13:50