Korzenny sernik
Składniki na spód:
150 g ciasteczek korzennych,
50 g płatków migdałowych,
90 g stopionego masła.
Składniki na masę serową:
1 szkl. cukru, szczypta soli,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
600 g sera trzykrotnie mielonego,
3 jajka, 1 łyżeczka pasty waniliowej,
1,5 szklanki purée z dyni.
Składniki na polewę:
1 szkl. kwaśnej śmietany, 50 g cukru,
1 łyżeczka pasty waniliowej.
Sposób wykonania:
Spód: rozgnieść ciasteczka, wymieszać z migdałami i masłem. Piec przez 10–15 min w temp. 180°C. Masa serowa: cukier wymieszać z przyprawą do piernika i solą. Ser zmiksować na jednolitą masę, porcjami dodawać cukier z przyprawami i stopniowo po jednym jajku. Na koniec dodać purée z dyni i pastę waniliową. Masę wylać na przestudzony spód i piec przez 30 min w temp. 180°C. Następnie temperaturę obniżyć do 160°C i piec jeszcze 15 min. Polewa śmietanowa: wymieszać śmietanę, cukier i pastę waniliową. Sernik polać polewą i zapiekać jeszcze 10 min. Schłodzić w lodówce. Ustroić orzechami.
Przepis przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska
Więcej przepisów na potrawy z dyni znajdziesz w listopadowym numerze top agrar Polska
oraz tu: Prosty sernik dyniowy bez spodu