StoryEditor

Dyniowe menu – czyli wykwintny, korzenny sernik z dynią na domową uroczystość

Ten niezwykły dyniowy sernik po prostu rozpływa się w ustach, dlatego warto uraczyć nim gości. Dodatek korzennych przypraw przypomina, że już niedługo jesień ustąpi zimie.
18.10.2018., 14:10h
Korzenny sernik

Składniki na spód:
150 g ciasteczek korzennych,
50 g płatków migdałowych,
90 g stopionego masła.

Składniki na masę serową:
1 szkl. cukru, szczypta soli,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
600 g sera trzykrotnie mielonego,
3 jajka, 1 łyżeczka pasty waniliowej,
1,5 szklanki purée z dyni.

Składniki na polewę:
1 szkl. kwaśnej śmietany, 50 g cukru,
1 łyżeczka pasty waniliowej.

Sposób wykonania:
Spód: rozgnieść ciasteczka, wymieszać z migdałami i masłem. Piec przez 10–15 min w temp. 180°C. Masa serowa: cukier wymieszać z przyprawą do piernika i solą. Ser zmiksować na jednolitą masę, porcjami dodawać cukier z przyprawami i stopniowo po jednym jajku. Na koniec dodać purée z dyni i pastę waniliową. Masę wylać na przestudzony spód i piec przez 30 min w temp. 180°C. Następnie temperaturę obniżyć do 160°C i piec jeszcze 15 min. Polewa śmietanowa: wymieszać śmietanę, cukier i pastę waniliową. Sernik polać polewą i zapiekać jeszcze 10 min. Schłodzić w lodówce. Ustroić orzechami.


Przepis przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska

Więcej przepisów na potrawy z dyni znajdziesz w listopadowym numerze top agrar Polska
oraz tu: Prosty sernik dyniowy bez spodu
Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 19:22