StoryEditor

Dyniowe menu - czyli wytrawna zupa z dyni na pierwsze danie

Dynia to warzywo niezastąpione w kuchni. Można ją wykorzystać do dań wytrawnych i słodkich. Proponujemy wytrawną zupę dyniową na pierwsze danie.
18.10.2018., 12:10h
Wytrawna zupa dyniowa

Składniki:
700 g dyni,
1 cebula,
3 ząbki czosnku, curry,
1 l bulionu,
3 łyżki gęstej śmietany,
2 duże ziemniaki,
1 puszka pomidorów bez skórki,
3 łyżki masła,
1 szkl. mleka kokosowego.

Sposób wykonania:
Obraną dynię i ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać dynię i ziemniaki. Składniki smażyć przez 3 min. Dolać bulion i wszystko gotować jeszcze 30 min. Zupę zmiksować wraz z pomidorami. Przyprawić do smaku przyprawą curry, wlać mleko kokosowe i zagotować. Podawać z łyżką gęstej śmietany, przybranej listkiem bazylii.


Przepis przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska


Zamów prenumeratę

Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. październik 2024 20:50