Wytrawna zupa dyniowa
Składniki:
700 g dyni,
1 cebula,
3 ząbki czosnku, curry,
1 l bulionu,
3 łyżki gęstej śmietany,
2 duże ziemniaki,
1 puszka pomidorów bez skórki,
3 łyżki masła,
1 szkl. mleka kokosowego.
Sposób wykonania:
Obraną dynię i ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać dynię i ziemniaki. Składniki smażyć przez 3 min. Dolać bulion i wszystko gotować jeszcze 30 min. Zupę zmiksować wraz z pomidorami. Przyprawić do smaku przyprawą curry, wlać mleko kokosowe i zagotować. Podawać z łyżką gęstej śmietany, przybranej listkiem bazylii.
Przepis przygotowała: Elżbieta Domalewska
Fot. Witkowska
Zamów prenumeratę