Polecam Wam żółty farsz wędzonego łososia, czerwony farsz paprykowo-pomidorowy oraz bardzo zdrowy zielony farsz z awokado.
Wybierając jaja do przygotowania jaj faszerowanych wybierzmy te duże typu L. Oczywiście najlepsze są te własne lub wiejskie. Jeśli muszą już być ze sklepu unikajmy jej z chowu fermowego, klatkowego. Sposób chowu ma niebagatelny wpływ na smak gotowanego jaja.
Czego potrzebujesz?
- 15 jaj,
- sól,
- pieprz.
Farsz żółty:
- 70 g wędzonego łososia,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka chrzanu
- 3 łyżki siekanego szczypiorku,
- łyżeczka soku z cytryny.
Farsz czerwony:
- 1/3 czerwonej papryki,
- 2 łyżki twarogu,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- szczypta chili.
Farsz zielony:
- średnie awokado,
- 2 łyżki twarogu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżka siekanego szczypiorku,
- łyżka siekanego koperku.
Jak to zrobić?
15 jaj ugotuj na twardo i ostudź.
Przetnij je na połówki i delikatnie wydrąż żółtka. Żółtka podzieli na 3 części i rozetrzyj na gładką masą.
Farsz żółty: do masy z żółtek dodaj 2 łyżki majonezu, łyżkę chrzanu i łyżeczkę soku z cytryny. 70 g łososia i 1/3 pęczka szczypiorku drobno poszatkuj i dodaj do żółtek delikatnie mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Farsz czerwony: do roztartych żółtek dodaj 2 łyżki twarogu i łyżkę koncentratu pomidorowego. 1/3 papryki drobno poszatkuj i połącz z masą. Dopraw solą, pieprzem oraz chili w proszku.
Farsz zielony: do żółtek dodaj 2 łyżki twarogu, 2 łyżki soku z cytryny, po łyżce siekanego szczypiorku i koperku. Awokado pozbaw pestki i rozduś widelcem na miazgę. Masę jajeczną połącz z awokado. Jeśli powstała pasta nie ma zdecydowanego koloru możesz go poprawić dodając 2 łyżki (lub jeden brykiet) mrożonego, zblendowanego szpinaku. Farsz dopraw solą i pieprzem.