StoryEditor

Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty

Podkarpacie wyróżnia się jedną z najoryginalniejszych kuchni regionalnych. Popularnym przysmakiem na tych terenach są łemkowskie placki z ziemniaków i kiszonej kapusty, zwane tutaj fuczkami.
28.05.2024., 00:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • jak przyrządzić fuczki, czyli tradycyjne podkarpackie placki z kiszonej kapusty
  • z jakiego regionu pochodzą fuczki
  • przepis udostępniło KGW Brzeżanka z pow. strzyżowskiego

Fuczki to regionalne łemkowskie danie pochodzące z Bieszczadów. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się placki z ziemniaków i kiszonej kapusty. Smakują wyśmienicie z sosem grzybowym i zsiadłym mlekiem. Przepis na tę tradycyjną lokalną potrawę udostępniły nam panie z Koła Gospodyń Wiejskich Brzeżanka z powiatu strzyżowskiego (woj. podkarpackie).

Fuczki

Składniki:

  • 2 garście kiszonej kapusty (najlepiej z beczki),
  • 1 kg ziemniaków,
    image
    Przepis na fuczki udostępniło KGW Brzeżanka z pow. strzyżowskiego. Na zdjęciu członkinie Koła w regionalnych strojach rzeszowskich.
    FOTO: Fot. Sierszeńska
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 łyżki majeranku,
  • sól i pieprz,
  • smalec do smażenia.

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać drobno posiekaną kiszoną kapustę, mąkę, majeranek oraz pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać.

Uformować placuszki. Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać z sosem grzybowym lub czosnkowym oraz zsiadłym mlekiem. Fuczki nadają się również świetnie jako dodatek do mięs.

image
Fuczki - podkarpackie placki z ziemniaków i kiszonej kapusty
FOTO: Fot. Sierszeńska
image
Fuczki to podkarpackie placki z kiszonej kapusty i ziemniaków.
FOTO: Fot. Sierszeńska
image
Fuczki to podkarpackie placki z kiszonej kapusty i ziemniaków.
FOTO: Fot. Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. lipiec 2024 13:08