![Nazwa winnicy wzięła się od zapierającego dech w piersiach widoku, który można podziwiać na tarasie widokowym przy lampce lokalnego wina. Jedna roślina to potencjalnie jedna butelka wina.](https://static.topagrar.pl/images/2024/05/17/o_536277_1280.webp)
Fuczki to regionalne łemkowskie danie pochodzące z Bieszczadów. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się placki z ziemniaków i kiszonej kapusty. Smakują wyśmienicie z sosem grzybowym i zsiadłym mlekiem. Przepis na tę tradycyjną lokalną potrawę udostępniły nam panie z Koła Gospodyń Wiejskich Brzeżanka z powiatu strzyżowskiego (woj. podkarpackie).
Fuczki
Składniki:
- 2 garście kiszonej kapusty (najlepiej z beczki),
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki majeranku,
- sól i pieprz,
- smalec do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać drobno posiekaną kiszoną kapustę, mąkę, majeranek oraz pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszać.
Uformować placuszki. Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu.
Podawać z sosem grzybowym lub czosnkowym oraz zsiadłym mlekiem. Fuczki nadają się również świetnie jako dodatek do mięs.