StoryEditor

Gruszkowo-jabłkowy dżem z imbirem

Okres na przetwory trwa. Poza tradycyjnymi dżemami i konfiturami warto uzupełnić spiżarnię o coś nieoczywistego. Dziś proponuję Wam szybki dżem gruszkowo-jabłkowy z imbirem.
27.08.2019., 10:08h

Gdy nadejdzie zima będzie bardzo przyjemni otwierać własnoręcznie przygotowane zaprawy. Konfitury swoją słodyczą przypomną nam letnie, słoneczne dni. Sierpień to czas na przetwory z malin, mirabelek, śliwek oraz pierwszych jabłek i gruszek. Do mojej spiżarni każdego roku prócz tradycyjnych konfitur trafiają tzw. eksperymenty, czyli dżemy i musy nieoczywiste, z dodatkami niekoniecznie kojarzącymi się ze słodyczami. W tym sezonie, pamiętając o zeszłorocznych przeziębieniach, postanowiłam sporządzić konfitury wzmacniające. Poza dobroczynnymi malinami są to dżemy doprawione imbirem. Korzeń ten rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje. Stosowany jest na przeziębienie, schorzenia gardła oraz kaszel. Imbir ma również właściwości odchudzające, co jest jego dodatkową zaletą jako dodatku do słodkich przetworów. Doskonale łączy się z gruszkami i jabłkami tworząc przepyszną konfiturę.

W poniższym przepisie jednym z podstawowych składników jest cukier - u mnie 200 g. Niektórzy jednak stosują jego większą ilość, gdy są miłośnikami naprawdę słodkich dżemów. Idealna ilość zależy jednak od tego, jak kwaśne są jabłka i gruszki. Zatem przed wekowaniem trzeba koniecznie spróbować gruszkowo-jabłkowego dżemu, by dosłodzić go według swoich upodobań.


Czego potrzebujesz (na 1 l dżemu)?

  • 2 kg gruszek,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki tartego imbiru,
  • cytryna,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki agaru lub opakowanie żelfixu.


Jak to zrobić?

 

Gruszki i jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Poszatkuj w drobną kostkę i wymieszaj z sokiem z cytryny.

 

Na patelni podsmaż owoce do miękkości na wolnym ogniu. Gdy puszczą sok dodaj otartą skórkę z cytryny, przetarty na tarce imbir oraz cukier.

 

Owoce podduś aż odparuje część płynu i zaczną się rozpadać. Konfiturę możesz zmiksować lub pozostawić kawałki owoców. Dodaj agar lub żelfix i zagotuj.

 

Wrzący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Zawekuj.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 03:01