StoryEditor

Gulasz z niedocenianej baraniny

Baranina w polskiej kuchni traktowana bywa po macoszemu. Niesłusznie. Dobrze przyrządzona jest uważana przez smakoszy za rarytas. Wypróbowaliśmy ten przepis. Danie było pyszne.
14.08.2018., 15:08h
Gulasz z baraniny

Składniki:
1 kg baraniny na gulasz,
300 g marchewki,
200 g pietruszki,
200 g selera,
300 g ziemniaków,
100 g cebuli,
1 czerwona słodka papryka,
1 słoiczek przecieru pomidorowego,
1 główka czosnku,
4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego,
2 łyżki rozmarynu,
sól,
pieprz,
majeranek,
olej do smażenia.

Sposób wykonania:
Przygotować wywar warzywny: w 1 litrze osolonej wody ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki. Mięso i paprykę pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, dodać mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem. Do miękkiego mięsa dodać przecier pomidorowy oraz wywar warzywny. Gulasz gotować jeszcze na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z pieczywem.

Przepis przygotowała: Anna Kruszona
Fot. Witkowska





Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 10:14