Gulasz z baraniny
Składniki:1 kg baraniny na gulasz,
300 g marchewki,
200 g pietruszki,
200 g selera,
300 g ziemniaków,
100 g cebuli,
1 czerwona słodka papryka,
1 słoiczek przecieru pomidorowego,
1 główka czosnku,
4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego,
2 łyżki rozmarynu,
sól,
pieprz,
majeranek,
olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Przygotować wywar warzywny: w 1 litrze osolonej wody ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki. Mięso i paprykę pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć, dodać mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem. Do miękkiego mięsa dodać przecier pomidorowy oraz wywar warzywny. Gulasz gotować jeszcze na małym ogniu przez 10 minut. Podawać z pieczywem.
Przepis przygotowała: Anna Kruszona
Fot. Witkowska