
Składniki na zupę:
7 l wywaru jarskiego,
2 l zakwasu na żur,
20 g suszonych prawdziwków,
1 l śmietanki,
5 ząbków czosnku,
sól, pieprz, majeranek suszony, chrzan.
Składniki na tortellini:
surowa biała kiełbasa,
0,5 kg mąki Farina 00,
3 jajka,
1 łyżka oliwy.
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i ugotować. Do wywaru jarskiego wlać wywar z ugotowanych grzybów oraz zakwas na żur, zagotować. Barszcz doprawić śmietanką, dodać grzyby i przyprawy. Gotować na małym ogniu, na koniec dodać chrzan, majeranek oraz czosnek.
Z mąki i jajek zarobić ciasto na tortellini, dodać sól i oliwę. Ugniatać około 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 20 minut. Z ciasta wyciąć 8-cm krążki i ułożyć na nich mięso z białej kiełbasy, uformować tortellini. Gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia.