Gdy jabłka dojrzewają na drzewach, ze smakiem jemy je świeże. Jednak, gdy wieczory robią się coraz chłodniejsze powoli przychodzi ochota nie tylko na gorącą herbatę, ale też na desery i słodycze na ciepło. Doskonałym pomysłem na sierpniowy deser są pieczone jabłka. Taka przekąska jest nie tylko słodka, ale i zdrowa. Gdy owoce nafaszeruje się orzechami, żurawiną lub innymi bakaliami i zaleje miodem, zaspokoją największy głód na słodycze. Tym bardziej, że w mojej propozycji uzupełnia je bezbłędny krem mascarpone.
Do pieczenia wybieram jabłka twardsze i soczyste, które nie wysuszą się podczas pieczenia. Farsz komponuję ze zdrowych składników: płatków owsianych, orzechów, żurawiny lub rodzynek lub innych suszonych owoców. Te pyszności zalane miodem albo syropem z agawy pod wpływem temperatury zamieniają się w domową granolę. Idealną przyprawą do jabłek jest oczywiście cynamon, choć osobiście używam go w ostrożnych ilościach. Ma podkreślić smak pieczonych jabłek, a nie je zdominować.
Czego potrzebujesz?
- 4 jabłka,
- 6 łyżek płatków owsianych,
- 2 łyżki żurawiny,
- 6 orzechów włoskich,
- sok z cytryny,
- 4 łyżki syropu z agawy lub miodu,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 100 ml śmietany 30%,
- 100 g serka mascarpone,
- łyżeczka cukru.
Jak to zrobić?
Jabłka umyj, odetnij górę owocu z ogonkiem i wydrąż gniazda nasienne.
Płatki owsiane, żurawinę oraz orzechy wymieszaj z cynamonem i zalej syropem z agawy lub miodem.
Nadzienie włóż do wydrążonych jabłek, skrop sokiem z cytryny i przykryj odciętymi kapeluszami. Owoce piecz w 180C przez około 20-30 min. aż zmiękną. Jeśli jabłka są duże i twarde potrzebują więcej czasu.
Gdy jabłka siedzą w piekarniku ubij śmietanę z cukrem na sztywno. Dodaj serek mascarpone.
Gdy jabłka się upieką, wyjmij je z piekarnika i odczekaj około 10-15 minut. Gdy trochę przestygną nałóż krem pod kapelusze. Deser jest gotowy! Owoce podawaj na ciepło.