StoryEditor

Jagodzianki na koniec sezonu jagodowego

Zbliża się koniec sezonu jagodowego, a to oznacza, że to ostatni moment, by przygotować domowe wypieki z tymi owocami. Poniżej stara receptura pysznych drożdżowych bułeczek nadziewanych jagodami, czyli jagodzianek, a tym przepisem podzieliło się z nami KGW Jagodzianki w Jezierzanach.

29.08.2024., 08:00h

KGW Jagodzianki w Jerzierzanch, w woj. zachodniopomorskim (po. sławieński) jest młodym Kołem, powstało w 2019 roku. Liczba gospodyń i gospodarzy w jego szeregach jest pokaźna, bo aż 40 osób. Koło od 5 lat prężnie działa, biorąc udział we wszystkich gminnych inicjatywach, w tym również konkursach kulinarnych. Przewodnicząca Ludwika Manuszewska jest mistrzynią wypieku drożdżowych bułeczek nadziewanych jagodami, stąd nazwa Koła. Pani Lusia, bo tak zwą ją znajomi, podzieliła się z nami tą starą, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, recepturą. 

A już w najbliższym, wrześniowym numerze top agrar Polska więcej inspirujących przepisów od KGW z Jezierzan oraz ciekawy reportaż o innej członkini Koła - Marcie Choroszczyńskiej. Zapraszamy do lektury!

Jagodzianki wg KGW Jagodzianki

Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 1/2 l mleka,
  • 250 g masła,7
  • łyżek cukru,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 olejek pomarańczowy,
  • 7 żółtek,
  • 10 dkg świeżych drożdzy,
  • 50 ml oleju (do wyrobienia ciasta),
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie:

Najpierw zarobić rozczyn. Do pół szklanki ciepłego mleka dodać łyżkę cukru, 10 dkg drożdży i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min.

Następnie, do większej miski wsyp mąkę, dodaj miękkie masło, żółtka oraz puszysty rozczyn. Wymieszaj składniki. Ciasto wyrabiaj mikserem ok. 5 minut, a ręcznie trochę dłużej. Po wyrobieniu ciasto powinno być jednolite, ale dość lepkie. Wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj bawełniana ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 30-40 min, do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj. Podziel na 5 równych części i uformuj z nich kule. Każdą chwilę wyrabiaj w dłoniach. Następnie przykryj je ściereczką i odstaw do lekkiego napuszenia, na ok. 10 minut.

Jagody umyj i dokładnie osusz. Kule ciasta lekko spłaszcz, na środek każdej nakładaj sporą łyżkę jagód. Zamykaj jagody w bułce tak samo, jak w pierogu. Jagodziankę odwróć na drugą stronę i lekko wydłuż jej kształt.

Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ostatniego wyrastania, na 20 minut. Wyrośnięte posmaruj ciepłym mlekiem i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz 25 minut, do zarumienienia.

Całkowicie przestudzone obficie oprósz cukrem pudrem albo nałóż domowy lukier cytrynowy (przygotowany z cukru pudru i soku z cytryny).

Smacznego!

image
KGW Jagodzianki w Jezierzanach
FOTO: Katarzyna Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. sierpień 2024 08:02