Gruszkówka
Do przygotowania nalewki używa się spirytus rozcieńczony wodą albo zmieszany z czystą wódką. Spirytus do nalewki powinien zawierać około 70% alkoholu. Spirytus o takiej mocy umożliwia wyekstrahowanie więcej smaku i aromatu, niż spirytus 98%. Nierozcieńczony spirytus zważy owoce, natomiast słaba wódka nie wydobędzie z nich pełnego smaku i aromatu.
Składniki:
2 kg soczystych, twardych gruszek Bonkreta Williamsa lub Konferencja,
1 l spirytusu 70%,
0,5 kg cukru,
kora cynamonu,
8 goździków,
2–3 ziarenka kardamonu.
Sposób wykonania:
Obrane i pokrojone gruszki wkładamy do słoja, dodajemy cynamon, wanilię i kardamon, całość zalewamy spirytusem. Zamknięty szczelnie słój odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na pół roku. Po tym czasie alkohol zlewamy, a gruszki zasypujemy cukrem i pozostawiamy w widnym miejscu, aż cukier się rozpuści. Powstały syrop zlewamy, z owoców wyciskamy sok i dolewamy do nalewki. Trunek filtrujemy, rozlewamy do butelek, zamykamy i trzymamy w ciemnym i chłodnym miejscu pół roku.
Przepis i fotografię przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska