StoryEditor

Jesienne nalewki - Jarzębinówka

Jarzębina to wyśmienity składnik nalewek. Trunek zyskuje piękną koniakową barwę i lekko wytrawny posmak.
18.09.2018., 16:09h
Jarzębinówka

Każdą nalewkę, czyli płyn uzyskany po zmieszaniu dwóch nalewów trzeba przefiltrować, a następnie wlać do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić do leżakowania. Dobra nalewka powinna być klarowna. Nalewki trzeba przechowywać w naczyniach z ciemnego szkła lub w ciemnym miejscu, żeby zapobiec utracie barwy trunku. Czas leżakowania decyduje o smaku nalewki.


Składniki:
1 kg owoców jarzębiny,
0,5 l spirytusu,
0,5 l wody przegotowanej lub mineralnej,
pół kilograma cukru,
skórka z połowy cytryny,
sok z połowy cytryny.

Sposób wykonania:
Jarzębinę myjemy i mrozimy przez 24 godz. Następnie owoce rozmrażamy, przelewamy wrzątkiem i odsączamy. Owoce wsypujemy do słoja, dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę, całość zalewamy wodą, a potem spirytusem. Zamknięty słój zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4–6 tygodni. Powstałą nalewkę przelewamy do butelek.
Jarzębinę zalewamy gorącym syropem cukrowym (2 szklanki wody z dodatkiem 25 dkg cukru gotujemy, aż cukier się rozpuści) i pozostawiamy na 2 tygodnie. Powstały płyn zlewamy i mieszamy z nalewką. Trunek pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 3 miesiące. Do nalewki z jarzębiny można dodać koniak i miód, wtedy nalewka będzie miała szlachetniejszy smak. Koneserzy przechowują tę nalewkę od 2 do 3 lat.

Przepis i fotografię przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska



Zobacz też: Gruszkówka, Winogronówka, Pigwówka

Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. listopad 2024 10:21