StoryEditor

Jesienne nalewki – Pigwówka

Owoc pigwy bywa trudny w obróbce, ale warto się pomęczyć, bo nalewka pigwowa ma niepowtarzalny kwaśno-słodki smak i jest niezastąpiona przy jesiennym przeziębieniu.
18.09.2018., 15:09h
Pigwówka

Do nalewek najlepiej używać wody źródlanej lub mineralnej, ewentualnie przegotowanej wody z kranu.

Składniki:
1 kg dojrzałych owoców pigwy,
0,5 kg cukru,
1 szklanka ciepłej wody,
0,5 litra spirytusu,
0,5 litra wódki,
laska wanilii,
1–2 goździki,
2–3 laski cynamonu.

Sposób wykonania:
Umytą, pokrojoną w plasterki pigwę układamy warstwami w dużym słoju, przesypując cukrem. Szczelnie zamknięty słój wstawiamy do lodówki na 6–7 dni. Gdy cukier się rozpuści, a owoce zrobią się miękkie, do słoika wlewamy przegotowaną wodę, następnie wódkę, a na końcu spirytus. Zakręcony słoik stawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc. Po tym czasie pigwówkę filtrujemy, wlewamy do butelek, dodajemy kawałek cynamonu, wanilii i goździki. Nalewkę pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na minimum 3–4 miesiące.

Przepis i fotografię przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska



Zobacz też: Gruszkówka, Winogronówka

Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 13:58