Pigwówka
Do nalewek najlepiej używać wody źródlanej lub mineralnej, ewentualnie przegotowanej wody z kranu.
Składniki:
1 kg dojrzałych owoców pigwy,
0,5 kg cukru,
1 szklanka ciepłej wody,
0,5 litra spirytusu,
0,5 litra wódki,
laska wanilii,
1–2 goździki,
2–3 laski cynamonu.
Sposób wykonania:
Umytą, pokrojoną w plasterki pigwę układamy warstwami w dużym słoju, przesypując cukrem. Szczelnie zamknięty słój wstawiamy do lodówki na 6–7 dni. Gdy cukier się rozpuści, a owoce zrobią się miękkie, do słoika wlewamy przegotowaną wodę, następnie wódkę, a na końcu spirytus. Zakręcony słoik stawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc. Po tym czasie pigwówkę filtrujemy, wlewamy do butelek, dodajemy kawałek cynamonu, wanilii i goździki. Nalewkę pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na minimum 3–4 miesiące.
Przepis i fotografię przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska
Zobacz też: Gruszkówka, Winogronówka