Winogronówka
Początkowo zalane alkoholem owoce przechowuje się w ciepłym i ciemnym miejscu. Okres ten może trwać od kilku dni do kilkunastu tygodni. Po przefiltrowaniu i przelaniu trunku do butelek należy go przechowywać w chłodzie przez kilka miesięcy.
Składniki:
2 kg ciemnych, mocno dojrzałych winogron ogrodowych,
1,5 kg drobnego cukru,
1 litr wódki,
0,5 litra spirytusu.
Sposób wykonania:
Winogrona wkładamy do słoja i rozgniatamy, wlewamy najpierw wódkę, a potem spirytus. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy alkohol, a owoce zasypujemy cukrem i pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż cukier się rozpuści.
Odcedzamy owoce, a syrop winogronowy dodajemy do wcześniej zlanego alkoholu. Nalewkę filtrujemy, wlewamy do butelek i wstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące.
Przepis i fotografie przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska
Zobacz też: Gruszkówka