Tarta dyniowa z orzechami
Składniki na ciasto:
- 150 g masła,
- 250 g mąki pszennej tortowej,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- połowa dyni hokkaido bez pestek,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 jajka,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 100 ml śmietanki kremówki,
- 3 łyżki brązowego cukru.
Składniki na krem:
- 150 g serka mascarpone,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 2 łyżki masy kajmakowej,
- 2 śmietanfixy.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schować na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przełożyć ostrożnie na wysmarowaną masłem formę do tarty, przykryć folią i włożyć do lodówki.
Przygotować nadzienie. Upieczoną dynię zblendować razem z przyprawami, dodać 250 g serka mascarpone, jajka, 100 ml kremówki i trzy łyżki cukru. Całość zmiksować na gładką masę i odstawić.
Rozgrzać piekarnik do 190°C i wstawić spód do tarty na 10 minut. Następnie wlać ostrożnie nadzienie na podpieczony spód i piec w 180°C przez około 15 minut (do ścięcia nadzienia na środku). Wyjąć tartę i wystudzić na kratce.
Przygotować krem. 150 g serka mascarpone ubić z kremówką i utrwalaczem do śmietany, pod koniec dodając masę kajmakową. Krem przełożyć do rękawa i wycisnąć na wystudzoną tartę. Z wierzchu można posypać cynamonem i udekorować orzechami włoskimi.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 11/2023
czytaj więcej