StoryEditor

Jesienne przepisy - tarta dyniowa z orzechami

Dynia doskonale komponuje się ze smakiem cytrusów – cytryn i pomarańczy, a także korzennymi i pikantnymi przyprawami, jak chilli, cynamon, pieprz, kardamon, goździki i imbir. Z powodzeniem nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Można z niej stworzyć różnorodne, nie zawsze oczywiste wariacje smakowe. Gospodynie z KGW w Błażejewie w woj. wielkopolskim zgodziły się zdradzić nam swoje ulubione przepisy na dyniowe specjały.
Katarzyna Sierszeńska
09.11.2023., 11:02h

Tarta dyniowa z orzechami

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła,
  • 250 g mąki pszennej tortowej,
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 50 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

image
Przepisy na jesień - Pączki ziemniaczane z grzybami

Składniki na nadzienie:

  • połowa dyni hokkaido bez pestek,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • 3 łyżki brązowego cukru.

Składniki na krem:

  • 150 g serka mascarpone,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 2 łyżki masy kajmakowej,
  • 2 śmietanfixy.
image

Tarta dyniowa z orzechami

FOTO: Katarzyna Sierszeńska

Przygotowanie:

Składniki na ciasto zagnieść w kulę, owinąć folią i schować na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przełożyć ostrożnie na wysmarowaną masłem formę do tarty, przykryć folią i włożyć do lodówki.

Przygotować nadzienie. Upieczoną dynię zblendować razem z przyprawami, dodać 250 g serka mascarpone, jajka, 100 ml kremówki i trzy łyżki cukru. Całość zmiksować na gładką masę i odstawić.

Rozgrzać piekarnik do 190°C i wstawić spód do tarty na 10 minut. Następnie wlać ostrożnie nadzienie na podpieczony spód i piec w 180°C przez około 15 minut (do ścięcia nadzienia na środku). Wyjąć tartę i wystudzić na kratce.

Przygotować krem. 150 g serka mascarpone ubić z kremówką i utrwalaczem do śmietany, pod koniec dodając masę kajmakową. Krem przełożyć do rękawa i wycisnąć na wystudzoną tartę. Z wierzchu można posypać cynamonem i udekorować orzechami włoskimi.

image

Tarta dyniowa z orzechami

FOTO: Katarzyna Sierszeńska
Katarzyna SierszeńskaKatarzyna Sierszeńska
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 10:51