StoryEditor

Karp na Wigilię w cieście francuskim

Jeśli w Wigilię chcesz zaserwować karpia w innym wydaniu niż smażony na patelni, polecam karpia w cieście francuskim. Sprawdź jak przygotować rybę w 5 krokach.
29.11.2019., 14:11h

Karp w Wigilię to tradycja. Jedni kochają karpia, inni go nie cierpią. Ta druga grupa zarzuca karpiowi, że cuchnie mułem i ma dużo ości. O ile na liczbę ości w kawałku ma wpływ, w jaki sposób sporcjujemy rybę, to na zapach mięsa wpływa w dużym stopniu sposób jego hodowli. Zatem przed świętami warto wybrać karpia ze sprawdzonego źródła. Te utrzymywane w czystych, regularnie płukanych zbiornikach nie mają nieprzyjemnego posmaku.

Gdy już mamy idealną rybę, trzeba ją podzielić. Chyba że dla wygody kupimy przygotowane filety. Do przepisu na rybę w cieście francuskim potrzebujemy filetów i to jak najdokładniej pozbawionych ości. Zabawa pensetą w kuchni się opłaci. Goście będą mogli w spokoju zjeść posiłek. Nikomu ość w gardle nie stanie.

Jeśli filety są gotowe, od zjedzenia karpia w cieście francuskim dzieli nas już tylko kilkadziesiąt minut. Przepis jest na prawdę prosty w wykonaniu.

 

Czego potrzebujesz?

2 filety z karpia,

2 płaty ciasta francuskiego,

przyprawa do ryb,

mąka do panierowania,

2 łyżki klarowanego masła,

1/2 pęczka koperku,

garść siekanego szczypiorku.

 

Jak to zrobić?


Rybę opłucz, osusz, podziel na filety. Postaraj się wyciągnąć jak najwięcej ości.

 


Mięso filetów ostrożnie ponacinaj w kratkę, by całość trzymała skóra.

 


Powstałe kratki dopraw dokładnie przyprawą do ryb oraz solą, a następnie opanieruj  w mące. Podsmaż płaty na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony.

 


Rozłóż ciasto francuskie i przełóż na nie podsmażoną rybę. Filety posyp posiekanym koperkiem oraz szczypiorkiem. Zawiń szczelnie w ciasto francuskie. Nadmiar obetnij.

 


Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem i ponacinaj od góry, by ryba mogła odparować. Piecz przez 30–40 minut, aż ciasto się przyrumieni.

 


Upieczoną rybę podawaj z cytryną.

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 00:56