Karp w Wigilię to tradycja. Jedni kochają karpia, inni go nie cierpią. Ta druga grupa zarzuca karpiowi, że cuchnie mułem i ma dużo ości. O ile na liczbę ości w kawałku ma wpływ, w jaki sposób sporcjujemy rybę, to na zapach mięsa wpływa w dużym stopniu sposób jego hodowli. Zatem przed świętami warto wybrać karpia ze sprawdzonego źródła. Te utrzymywane w czystych, regularnie płukanych zbiornikach nie mają nieprzyjemnego posmaku.
Gdy już mamy idealną rybę, trzeba ją podzielić. Chyba że dla wygody kupimy przygotowane filety. Do przepisu na rybę w cieście francuskim potrzebujemy filetów i to jak najdokładniej pozbawionych ości. Zabawa pensetą w kuchni się opłaci. Goście będą mogli w spokoju zjeść posiłek. Nikomu ość w gardle nie stanie.
Jeśli filety są gotowe, od zjedzenia karpia w cieście francuskim dzieli nas już tylko kilkadziesiąt minut. Przepis jest na prawdę prosty w wykonaniu.
Czego potrzebujesz?
2 filety z karpia,
2 płaty ciasta francuskiego,
przyprawa do ryb,
mąka do panierowania,
2 łyżki klarowanego masła,
1/2 pęczka koperku,
garść siekanego szczypiorku.
Jak to zrobić?
Rybę opłucz, osusz, podziel na filety. Postaraj się wyciągnąć jak najwięcej ości.
Mięso filetów ostrożnie ponacinaj w kratkę, by całość trzymała skóra.
Powstałe kratki dopraw dokładnie przyprawą do ryb oraz solą, a następnie opanieruj w mące. Podsmaż płaty na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
Rozłóż ciasto francuskie i przełóż na nie podsmażoną rybę. Filety posyp posiekanym koperkiem oraz szczypiorkiem. Zawiń szczelnie w ciasto francuskie. Nadmiar obetnij.
Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem z mlekiem i ponacinaj od góry, by ryba mogła odparować. Piecz przez 30–40 minut, aż ciasto się przyrumieni.
Upieczoną rybę podawaj z cytryną.