StoryEditor

Kartacze - przysmaki z Suwalszczyzny

Kartacze zwane również cepelinami to typowa regionalna potrawa w Polsce północno-wschodniej. Jej nadzienie bywa nie tylko mięsne, ale także grzybowe, kapuściane lub serowe. My, tym razem, prezentujemy cepeliny nadziewane mięsem.
03.10.2017., 10:10h
SKŁADNIKI:
1 kg surowych ziemniaków,
0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól.

SKŁADNIKI NA FARSZ:
0,5 kg mielonej wołowiny(karkówka lub łopatka),
 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz,
kawałek boczku wędzonego i 1 cebula.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Uformować z niego 10 wałeczków. Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na papkę. Odcisnąć sok, a pozostałą skrobię dodać do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać do surowych, wbić jajko i dodać tyle mąki, aby powstało gęste, zwarte ciasto. Z ciasta formować małe placuszki, nakładać wałeczek mięsa i sklejać, tworząc podłużne kluski.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pojedynczo kluski, a kiedy wypłyną, wybrać łyżką cedzakową. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką i surówką.     ad, ag
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 08:07