SKŁADNIKI:
1 kg surowych ziemniaków,
0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
0,5 kg mielonej wołowiny(karkówka lub łopatka),
2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz,
kawałek boczku wędzonego i 1 cebula.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Uformować z niego 10 wałeczków. Surowe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na papkę. Odcisnąć sok, a pozostałą skrobię dodać do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i dodać do surowych, wbić jajko i dodać tyle mąki, aby powstało gęste, zwarte ciasto. Z ciasta formować małe placuszki, nakładać wałeczek mięsa i sklejać, tworząc podłużne kluski.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pojedynczo kluski, a kiedy wypłyną, wybrać łyżką cedzakową. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką i surówką. ad, ag
StoryEditor
Kartacze - przysmaki z Suwalszczyzny
Kartacze zwane również cepelinami to typowa regionalna potrawa w Polsce północno-wschodniej. Jej nadzienie bywa nie tylko mięsne, ale także grzybowe, kapuściane lub serowe. My, tym razem, prezentujemy cepeliny nadziewane mięsem.