StoryEditor

Kiedy gotuję, to nie marnuję! Najlepsze pomarańczowe kluski z kurdybankiem

Pomarańczowe kluski z kurdybankiem, śniadaniowa potrawa z lebiodki i kluski z czerstwego chleba to zwycięskie przepisy w konkursie Przednówek. Kiedy gotuję, to nie marnuję.
25.05.2020., 15:05h
Konkurs „Przednówek. Kiedy gotuję to nie marnuję” zorganizowany przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi został rozstrzygnięty. Jego celem było popularyzowanie i promowanie idei niemarnowania żywności oraz kształtowanie postaw wrażliwości na tę kwestię, poprzez korzystanie z tradycyjnych sposobów radzenia sobie z zaopatrzeniem gospodarstw domowych i popularyzacje przepisów na jak najszersze wykorzystanie produktów. W tym roku przyznano nagrodę główną oraz dwa wyróżnienia.

Zwyciężczynią w konkursie została pani Weronika Szpura z KGW Korniczanki w Starej Kornicy. Wyróżnienia powędrowały do Anny Walach z KGW w Zagrodach za przepis na Śniadaniową potrawę z lebiodki oraz Sylwii Kuś-Vegi za przepis na Pyszne kluski z czerstwego chleba
Potrawy te pokonały pozostałych ponad 120 zgłoszeń. Przeważały wariacje na temat klusek, zapiekanek, omletów i pasztetów – proste i szybkie do przyrządzenia. Konkurs pokazał, że w Polsce najwięcej marnuje się chleba, ziemniaków i bulionu. Prawie każdy przepis zawierał choć jeden z tych składników.
– Warto podkreślić, że byliśmy zaskoczeni jakością nadesłanych fotografii. Sposób podania, kompozycja, nawet oświetlenie - wszystko to na bardzo wysokim poziomie  – powiedział Jacek Żukowski, koordynator projektu.
– Przy ocenie prac braliśmy pod uwagę inwencje twórcze uczestników, zgodność przepisów z celem i ideą konkursu oraz estetykę zdjęć przedstawiających efekt końcowy. Nagrodzone przez nas danie spełniło te kryteria. Jego autorka wykorzystała nie tylko składniki z poprzedniego obiadu, ale typowe dla kuchni przednówkowej zioła – uzasadnili swój wybór członkowie jury.

A oto przepisy na zwycięskie potrawy.

Miejsce 1. Pomarańczowe kluski z kurdybankiem

Składniki:
ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu)
mąka ziemniaczana
sól
gotowana marchewka (może być z wywaru na zupę)
jaja (1 szt. na 0,5 kg przekręconych przez maszynkę ziemniaków i marchewki)

Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę przekręcić przez maszynkę. Przygotować taką samą ilość marchewki i ziemniaków. Masę połączyć, dodać jajo i lekko posolić (trzeba mieć na uwadze to, że do gotowania ziemniaków i marchewki mogła być dodana sól). Zlepić kulę, rozpłaszczyć i zaznaczyć cztery części. Czwartą część wyjąć i dołożyć do pozostałych, a w to miejsce dosypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby wypełniła czwartą część.
Zagnieść ciasto i formować kluski (podobnie jak kluski śląskie). Ugotować. Podawać z sałatką z pokrzywy i bluszczyka kurdybanka. Można także przygotować jakieś mięsko. Ozdobić ziołami.

Sałatka z pokrzywy i bluszczyka kurdybanka:
50 średniej wielkości listków pokrzywy
10 średniej wielkości szczypiorków
30 gałązek bluszczyka kurdybanka
20 średniej wielkości listków sałaty

Sos:
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki oleju słonecznikowego lub lnianego tłoczonego na zimno
szczypta soli
szczypta suszonego tymianku

Składniki połączyć. Przygotować godzinę przed dodaniem do sałatki.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki opłukać. Pokrzywę zalać wrzątkiem na 2 minuty, a następnie wyjąć i zalać zimną wodą na 2 minuty. Wodę zlać i włożyć do miski. Sałatę i szczypiorek pokroić. Z bluszczyka kurdybanka zerwać listki i dodać do sałatki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Polać sosem przygotowanym godzinę wcześniej. Wymieszać. Podawać z kluskami.

Wyróżnienie I. Śniadaniowa potrawa z lebiody

Składniki:
młode liście lebiody
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany słodkiej
sól, pieprz do smaku
łyżka smalcu
2 jajka

Przygotowanie:
Liście lebiody płuczemy, wrzucamy do gotującej się wody i parzymy około 2 minuty. Następnie odcedzacie (można przelać zimną wodą, żeby zachowała ładny zielony kolor).
Na patelni rozgrzać smalec i dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, a następnie posiekaną lebiodę. Dusić pod przykryciem około 5-10 minut. Na koniec zabielić śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Dodatkowo wbić jajka i dusić na małym ogniu, aż białko się zetnie. Podawać prosto z patelni z ulubionym pieczywem.

Wyróżnienie II. Pyszne kluski z czerstwego chleba

Danie zostało przygotowane z czerstwego chleba i bułek, czyli w pełni wpisuje się w niemarnowanie żywności Jego podstawę stanowi to, co można zebrać „w przyrodzie” na przednówku i wykorzystać w kuchni.

Składniki:
czerstwe pieczywo
mleko
jajko
resztki wędliny
boczek
cebula
3 łyżki mąki
sól, pieprz, kurkuma
 natka pietruszki

Przygotowanie
Dwie czerstwe bułki i cztery czerstwe kromki chleba namoczyć w letnim mleku i zostawić do napęcznienia. W tym czasie resztki wędlin (szynkę, kiełbasę) pokroić w drobną kostkę, podobnie jak cebulę, którą przysmażyć na boczku. Do namoczonego i odciśniętego z mleka pieczywa dodać trzy łyżki mąki pszennej, resztki skrojonych wędlin, jajko, szczyptę soli, pieprzu, kurkumy, zielonej pietruszki i wystudzoną część cebulki z boczkiem. Wszystko dobrze wymieszać i uformować kulki (wyszło osiem). Następnie ugotować je w rosole przez około dziesięć minut na lekkim gazie, wyjąć, polać pozostałą częścią usmażonego boczku z cebulką i posypać zieloną pietruszką
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:29