Podstawowy przepis na kiszonki jest taki sam dla wszystkich warzyw. By kiszonka się udała warzywa muszą być świeże, z upraw, na których nie stosuje się pestycydów i herbicydów, a nawożenie jest ograniczone. Do kiszenia najlepsza jest sól kamienna – świetnie sprawdza się kłodawska i himalajska.
Składniki:
warzywa np. ogórki, kapusta, buraki, rzodkiewka, marchew,1 litr wody plus 1 łyżka gruboziarnistej soli kamiennej,
czosnek, korzeń chrzanu, kopru,
ziele angielskie, liść laurowy.
Sposób przygotowania:
Ogórki czy rzodkiewki najlepiej kisić w całości. Marchew, buraki, cukinię i kapustę poszatkować. Warzywa włożyć ściśle do słoików, dołożyć do nich ząbki czosnku, kawałki korzenia chrzanu oraz łodygi z kwiatostanami kopru. Opcjonalnie można dodać liście winogrona, dębu lub wiśni i przyprawy. Do letniej wody wsypać sól, dobrze zamieszać, by się rozpuściła i zalać warzywa w słoiku. Szczelnie zakręcić wieczko.e.